‘Uhvaćeni u mreži’ i ‘Neprijatelj novog doba’ na AJB DOC-u

Insert iz filma 'Uhvaćeni u mrežu'

Film Uhvaćeni u mrežu reditelja Vita Klusaka i Barbore Chalupove svojevrsni je socijalni i psihološki eksperiment koji otvara oči i otkriva koliko je zlostavljanje djece putem interneta postala veoma raširena i uobičajena prijetnja.

U eksprimentu učestvuju tri mlade glumice koje se pretvaraju da su maloljetne, istražujući na taj način šta se događa kada se priključe popularnom chatu na internetu. Sve se događa u prisustvu psihologa i stručnjaka koji objašnjavaju ponašanje seksualnih predatora, ali i pojašnjavaju razloge zbog kojih djeca upadaju u njihove “zamke”.

Film će biti prikazan u ponedjeljak, 14. septembra, u 21 sat.

Takmičarski program Trećeg AJB DOC-a filmom Neprijatelj novog doba donosi priču o globalnoj krizi antibiotika.

Svake godine 700.000 ljudi širom svijeta umre usljed zaraze multirezistentnim bakterijama – mikrobima koje ne može uništiti nijedan antibiotik. Prema rezultatima nedavne studije, broj smrtnih slučajeva mogao bi porasti desetostruko do 2050. godine. Bez moćnih antimikrobnih lijekova ovi “supermikrobi” mogli bi svake godine ubiti do deset miliona ljudi.

Film govori o tome kako smo se doveli u ovu situaciju: kako su nemar, pohlepa i kratkovidnost uzrokovali gubljenje spasonosnih učinaka antibiotika.

Ovaj naučni triler o vrijednim ljekarima razočaranim u sistem, buntovnim naučnicima, pacijentima koji se bore sa smrtonosnim bolestima i diplomatama koji tragaju za globalnim rješenjem, možete pogledati u ponedjeljak, 14. septembra, u 22:30 sati.

Izvor: Al Jazeera