Srbija: ‘Napuštene prostore pretvaramo u mjesta za kulturu’

U toku tri dana Bitef-Prologa u Beogradu publika je mogla da prisustvuje pozorišnim predstavama te stručnim i naučnim tribinama (Tanjug)
U toku tri dana Bitef-Prologa u Beogradu publika je mogla da prisustvuje pozorišnim predstavama te stručnim i naučnim tribinama (Tanjug)

Viša savjetnica predsjednice Vlade za kreativne industrije i turizam najavila je danas pretvaranje niza napuštenih prostora širom Srbije u mjesta gdje će se odigravati programi iz kulture.

Ana Ilić je to rekla na panelu “Političke mjere i menadžerske alatke namijenjene izvođačkim umjetnostima tokom COVID-a 19” u okviru pratećeg programa “Bitef Prologa”, na beogradskom Skveru Mire Trailović.

Osim Ane Ilić na panelu su učesvovale i Milena Dragićević Šešić, profesor Menadžmenta u kulturi i Teorije medija i Katrin Deventer, generalni sekretar Udruženja evropskih festivala (EFA), prenio je Tanjug.

Ilić je kao pozitivan primjer istakla djelovanje Fondacije “Novi Sad 2021, evropska prijestonica kulture” gdje se intezivno radi na osmišljavanju u uspostavljanju deset kulturnih stanica u različtim novasadskim naseljima.

“Predstavnici te Fondacije napisali su, na našu molbu, priručnik za ostale male sredine u Srbiji o pretvaranju napuštenih fabričkih pogona, ali i drugih različitih prostora u kulturne i kreativne stanice. U Beogradu će u prostor za produkciju događaja iz kulture biti pretvorena nekadašnja ložionica koja se nalazi ispod mosta Gazela gde će se odvijati performansi i postavljati izložbe. Staro industrijsko naselje pretvorićemo u kulturni hab sa ateljeima”, kazala je Ilić i dodala da će još nekoliko lokacija u Beogradu postati novi kulturni prostori

Manjak kulturnog sadržaja jedan od razlog za odlazak iz Srbije

Prema njenim riječima, u planu je i realizacija programa “Nacionalne prijestonice stvaralaštva”.

“Namera nam je da po Srbiji biramo opštine koje će biti prestonice stvaralaštva u toku jedne godine. Taj program kreće uskoro i u okviru njega planiramo preobražavanje nekih napuštenih prostora u mesta za kulturu, ali i osmišljavanje programa na lokalu gde moramo da pojačamo menadžment u kulturi. Cilj nam je da obogatimo kulturnu ponudu u malim sredinama jer istraživanja kažu da je pored ekonomske situacije, manjak kulturnog sadržaja glavni razlog za odlazak iz Srbije”, kazala je Ilić i dodala da u tom programu neće učestvovati Beograd i Novi Sad.

Ilić je podsjetila na aktivnosti države od momenta kada je počela pandemija virusa COVID 19.

“Pokušali smo da zaštitimo stanovništvo u specijalnim okolnostima na različite načine. Kroz brojne pakete mera država je do sada u ekonomske podsticaje za vreme pandemije dala 3,4 milijarde evra”, kazala je Ilić. Ona je dodala da su pozorišta i muzeji iznenadili svojim digitalnim sadržajima koji su pomogli ljudima da ostanu u kontaktu sa sadržajima iz kulture, a institucijama da zainteresuju neku novu publiku za svoje programe. Napomenula je i da su samostalni umjetnici jedina izdvojena grupa koja je dobila direktnu finansijsku pomoć.

Nakon ukidanja vanrednog stanja omogućen je, uz poštovanje posebnih mjera, nastavak snimanja filmova i serija prije svega stranih produkcija u Srbiji.

Prema riječima Ilić, prva sljedeća grupa koja je stekla uslove za rad uz određene mjere bila su pozorišta i kina, ali i organizacija koncerta do 500 posjetilaca.

Milena Dragićević Šešić je napomenula da je organizacija pozorišnog programa mogla sadržajnije i kreativnije da se organizuje poslije ukidanja vanrednog stanja u Srbiji.

“Umesto na Tašmajdanu, pozorišne predstave su mogle da se igraju u alternativnim manjim prostorima pred manje ljudi. Tako bi bezbednost protagonista pozorišnog čina i publike bila na većem nivou”, kazala je Dragićević Šešić.

Katrin Deventer, generalni sekretar Udruženja evropskih festivala (EFA), napomenula je da energiju treba usmjeriti na uspostavljanje načina “da se prilagodimo novim okolnostima”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO