Svjetskom premijerom filma ‘Džemo’ počeo Treći AJB DOC

Treće izdanje izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u organizaciji televizijske kuće Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, otvoreno je u petak navečer obraćanjem Ahmeda Mahfouza, direktora Al Jazeera Documentary Channela, koji je govorio o važnosti ovog festivala.

“Pred nama je veliki izazov, jer se borimo za opstanak uprkos pandemiji korona virusa. AJB DOC Festival održava se i ove godine zahvaljujući svim našim prijateljima i vama, našim gledaocima i publici. Očekuje nas još jedno uspješno izdanje festivala. Nadao sam se da ću i ove godine biti s vama, ali kao što znate imamo poteškoće s letovima. Siguran sam da ćete uživati u ovom festivalu i da će moje kolege s Al Jazeere Balkans, kao i obično, organizovati veoma uspješno izdanje festivala”, rekao je Mahfouz, ističući da je AJB DOC rođen kao veliki festival”, kazao je Mahfouz, ističući da je AJB DOC rođen kao veliki festival.

Filmovi domaćih i regionalnih autora

Publici se obratio i Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans, koji je istakao važnost održavanja kontinuiteta.

“Obraćam vam se s velikim zadovoljstvom i najavljujem Treći Al Jazeera Documentary Film Festival, koji se odvija pod specifičnim okolnostima, u kojim se nalaze sve djelatnosti, pa i ova filmska. Radi kontinuiteta, radi zadovoljstva i potrebe naših gledalaca, odlučili smo da i ovaj treći festival održimo, a naš hrabri i vrijedni tim je u teškim okolnostima izabrao filmove koji će, siguran sam, i ove godine održati nivo koji smo imali proteklih godina. Zato vas pozivam da sve naše filmove koji će biti online gledate i interesujete se za Treći AJB DOC Film Festival”, rekao je Đođić.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, kazao je kako je pandemija korona virusa donijela neizvjesnost, zbog čega su u konačnici odlučili da festival u potpunosti bude održan online.

“Meni je svakako žao zbog toga, jer festival su fizičke projekcije, sastanci ljudi, komunikacija između autora i publike… Sve će nam to faliti i nadam se da ćem ose ubrzo vratiti tome, ali i ovako je ispalo kako treba”, rekao je.

“Prednost festivala je u tome što sada možemo doći do mnogo većeg broja publike, a ovi filmovi to zaslužuju. I ove godine imamo odlične filmove domaćih i regionalnih autora, koji su rađeni u specifičnim uslovima, a spektakularni su, i koje je moguće pogledati od Australije do Amerike. Mislim da će to obilježiti ovaj festival koji će na kraju biti jako uspješan”, dodao je Fočo.

Svjetska premijera filma ‘Džemo’

Svjetskom premijerom filma Džemo, kojim mladi autori Lejla Kajić i Davorin Sekulić donose životnu priču stočara zaljubljenog u trčanje koji pomjera granice, otvoren je Treći AJB DOC Film Festival.

Četrdesetšestogodišnji Džemal Jašarević živi na selu i svakodnevno brine o deset krava, osiguravajući na taj način egzistenciju za sebe i svoju porodicu. Njegov dan počinje i završava sa civarama, s kojima svakodnevno pretrči više od 20 km. Na taj način održava kondiciju i sprema se za gradske i planinske utrke na kojima redovno pobjeđuje profesionalne atletičare i osvaja zlatne medalje. Osim izgleda i ponašanja, Džemu iz mase izdvaja činjenica da ne koriste društvene mreže i ne pojavljuje se u medijima. Kroz film saznajemo i detalje njegovog teškog života.

Film, nastao u koprodukciji portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans, bit će prikazan u sklopu selekcije AJB Prikazuje, a publika će ga moći pogledati od petka, 11. septembra, u 19:30 sati do kraja festivala.

Drugi film koji će biti prikazan prvog dana festivala je Na liniji fronta njemačkog novinara i reditelja Marca Wiesea, koji će biti prikazan u Takmičarskoj selekciji.

Film će biti prikazan u 21:30 sati, a dostupan je za gledanje naredna dva dana.

Film prati dugogodišnju borbu filipinske novinarke Marije Resse i njenog tima s platforme Rappler, koji se bore za očuvanje demokratije i slobodu medija te protiv predsjednika Rodriga Dutertea, koji je, pod krinkom “rata protiv droge”, eliminirao oko 30.000 ljudi.

Uvid u stvarni “rat protiv droge”, koji vodi Duterte, pružaju žrtve rata, ključni političari koji se skrivaju i pripadnici odreda smrti.

Dokumentaraci vrhunske produkcije

Nakon filmova koji će biti prikazani na otvaranju, publiku očekuje još 16 sjajnih dokumentarnih ostvarenja, koji fokus drže dirljivim životnim pričama pojedinaca i na stvarnim ljudima, koji svojim djelovanjem pokreću promjene neophodne u društvu u kojem živimo.

Kompletan program festivala možete pronaći na oficijelnoj festivalskoj web stranici www.ajbdoc.ba.

Voyage/ Putovanje, tema vodilja Trećeg AJB DOC-a, predstavljena je vizuelno, ali se i prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova, kao i stvarnošću kojom smo okruženi, onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje lično putovanje u potrazi za smislom i snagom.

Osim toga, za vrijeme održavanjaa AJB DOC-a, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, bit će organiziran trodnevni trening “Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom”, koji će biti održan virtuelno putem Zoom aplikacije.

Trening je namijenjen mladim autorima, novinarima i studentima iz regije, a vodit će ga tuniski novinar i TV producent Adnen Chaouachi.

Najboljim filmovima tri nagrade

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade.

Internacionalni stručni žiri od tri člana odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award” te najbolji film selekcije AJB Prikazuje, koji će osvojiti istoimenu nagradu.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”.

Zbog specifičnih okolnosti virtuelnog održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledalaca, Nagrada publike neće biti dodijeljena.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se uz pokroviteljstvo BH Telecoma.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Večeras počinje Treći AJB DOC Film Festival. Zbog epidemije projekcije neće biti u kinima, ali će gledatelji putem online platforme u pet festivalskih dana sve filmove moći gledati besplatno.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO