Preminuo Chadwick Boseman, Marvelov ‘Crni panter’

Chadwick Boseman umro je u dobi od 43 godine, nakon četverogodišnje borbe s rakom debelog crijeva (EPA)

Glumac Chadwick Boseman, najpoznatiji po glavnoj ulozi u Marvelovom popularnom filmu Crni panter, umro je u dobi od 43 godine, nakon četverogodišnje borbe s rakom debelog crijeva, objavljeno je na njegovom Twitteru i Facebooku.

Boseman, rodom iz Južne Karoline, umro je u svom domu, a uz njega su bili supruga i porodica, navodi se u objavi na društvenim mrežama, ali nije navedeno gdje je umro.

Boseman je živio u Los Angelesu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U karijeri je glumio više historijskih osoba poznatih po rušenju rasnih barijera u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući soul pjevača Jamesa Browna u filmu Get on Up, sudiju Vrhovnog suda SAD-a Thurgooda Marshalla u filmu Marshall te prvog afroameričkog profesionalnog igrača bejzbola Jackiea Robinsona u filmu 42.

‘Crni panter’ dobio tri Oscara

Ipak, najpoznatiji je po ulozi T'Cjalie, kralja izmišljenog afričkog kraljevstva Wakanda, koji je ujedno i borac protiv kriminala poznat kao Crni panter.

Crni panter iz 2018. godine prvi je film o superheroju u kojemu su glumci uglavnom bili Afroamerikanci.

Ovaj film je bio među onima s najvećom zaradom te godine, nominiran je za šest Oscara, uključujući za najbolji film, a dobio ih je tri – za najbolju filmsku muziku, najbolji, produkcijski dizajn i najbolju kostimografiju.

Glavni lik Crnog pantera stvoren je dvije godine ranije, kada ga je, također, igrao Boseman, u Marvelovom filmu Captain America: Građanski rat.

Isti lik tumačio je još dva puta – 2018. godine u flmu Osvetnici: Rat beskonačnosti te 2019. godine u filmu Osvetnici: Kraj igre.

Izvor: Agencije