Počeo Pulski filmski festival u vanrednim okolnostima

U takmičarskom programu 67. Pulskog filmskog festivala je 16 dugometražnih igranih filmova (Arhiva)

Ovogodišnji 67. Pulski filmski festival je otvoren u subotu navečer, uz poštivanje svih epidemioloških mjera te izbjegavanja rizičnih masovnijih okupljanja.

Otvaranje Pulskog festivala, umjesto uobičajenog juli termina, pomjereno je na kraj augusta zbog pandemije korona virusa, prenosi Hina.

“Pred nama je globalni izazov, koji je, bez izuzeća, uveo nove obrasce ponašanja, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Suočeni s tim novim postavkama, Festival je uložio trud kako bi zadržao tradiciju najznačajnije lokacije i programske cjeline, odnosno prikazivanje filmova u Areni, rekla je Restović na konferenciji za novinare ranije u subotu u Puli.

Ističe da je, gledajući programski, hrvatski film zadržao dosadašnju ukupnost i na taj način konstituirao još jedno ljeto za pamćenje.

‘Trend jakih ženskih likova’

U takmičarskom programu  67. festivala je 16 dugometražnih igranih filmova, od kojih šest umjetnički većinski hrvatskih i deset manjinskih koprodukcija, rekao je umjetnički direktor Festivala Zlatko Vidačković.

U tim igranim filmovima prepoznaje se trend jakih ženskih likova, od filma Mare, u kojem glavnu junakinju glumi Marija Škaričić, do filmova Mater s Darijom Lorenci i Tereza37 s Lanom Barić u glavnim ulogama, dodao je.

“Dugometražnim dokumentarcima dominiraju teme velikih tragedija ili tragičnih sudbina pojedinaca. U programu imamo svjetske premijere dvaju dokumentaraca koji su tematski vezani za Pulu – plažu Vergarolu i brodogradilište Uljanik”, istakao je Vidačković.

Ocjenjuje da je Pulski festival prirodno, logično i najprestižnije mjesto u Hrvatskoj za premijeru takvih naslova.

Maksimalno 1.500 gledalaca

Posjetiteljima će na raspolaganju biti pet ulaza u Arenu, svoja mjesta mogu zauzeti već od 19:00 sati, na svakom ulazu na istaknutom mjestu postavljena su sredstva za dezinfekciju ruku, a nakon obavezne dezinfekcije posjetitelji putem audiozapisa ostavljaju osnovne podatke.

Osim toga, prilikom ulaska i izlaska obavezno je nošenje zaštitne maske, koja se smije skinuti tokom gledanja projekcije, sjedala su postavljena u parovima, metar i po udaljena od sljedećih sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet sjedala ove je godine sveden na 1.500.

Žiri koji će ove godine odlučiti o najboljim filmovima, odnosno o hrvatskom programu u konkurenciji, čine dobitnica Velike zlatne Arene na prošlogodišnjoj 66. Puli, rediteljica Dana Budisavljević, producent Danijel Pek, glumica Ksenija Marinković, snimatelj Danko Vučinović te urednica i novinarka Lina Kežić.

Izvor: Agencije