Stotine drevnih islamskih zlatnika nađeno u Izraelu

Kovanice potiču još sa kraja devetog vijeka i smatraju se zlatnim vijekom Abasidskog halifata (AP)

Izraelski arheolozi su zvanično objavili kako su otkrili dragocjenu kolekciju ranih islamskih zlatnika pronađenih tokom nedavnih iskopavanja u blizini centralnog grada Yavne.

Kolekcija od 425 zlatnika, od kojih većina potiče iz perioda Abasida prije 1.100 godina, bila je “izuzetno rijetka”, navode u zajedničkom saopćenju arheolozi izraelskih antikviteta Liat Nadav-Ziv i Elie Haddad, prenosi Tanjug. pozivajući se na AP.

Ova neobična iskopina rezultat je vrijednog i predanog rada mladih volontera i obuhvata također stotine manjih isječaka iz zlatnika koji bi služili kao manji apoeni.

Kraj devetog vijeka

Stručnjak za kovanice pri autoritetima za antikvitete Robert Kool rekao je kako početna analiza pokazuje da kovanice potiču još sa kraja devetog vijeka i smatraju se zlatnim vijekom Abasidskog halifata, koji je kontrolirao veći dio Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

U Izraelu su tokom 2015. godine ronioci amateri pronašli 2.000 zlatnika na obali drevnog lučkog grada Cezareje, datiranog iz vremena Fatimida u 10. i 11. vijeku.

“Iskreno se nadamo da će nam ovo proučavanje zlatnika reći više o periodu o kome još uvek znamo vrlo malo”, izjavio je Kool ovim povodom.

Izvor: Agencije