Na filmskom festivalu u Veneciji obavezne maske

Predsjednik festivala Roberto Cicutto i direktor festivala Alberto Barbera predstavili su program 77. Filmskog festivala u Veneciji (EPA)

Posjetioci Venecijanskog filmskog festivala, prvog velikog događaja COVID-19 ere koji će biti održan uživo, moraće da nose maske za lice tokom projekcija i da imaju negativan test na korona virus ako dolaze izvan Evrope.

Prema smjernicama objavljenim u četvrtak, fanovima i javnosti neće biti dozvoljen pristup crvenom tepihu tokom festivala koji će biti održan od 2. do 12. septembra, a posjetioci će morati da kupe ulaznice i rezervišu mjesta online kako bi osiguralii da svako drugo mjesto ostane slobodno, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Na devet ulaza postavljenih na raznim tačkama oko venecijanskog Lida mjeriće se temperatura posjetilaca i novinara, a zvijezde će imati organiziran prijevoz i dolaske na crveni tepih kako bi organizatori festivala spriječili stvaranje gužve čak i u zvaničnim delegacijama.

Oni koji prisustvuju zatvorenim događajima biće praćeni kako bi se garantovalo praćenje kontakta ako bude potrebno.

Mjere zaštite

Filmski festival biće prvi filmski događaj uživo od kada je počela pandemija i to je jedan od prvih značajnijih međunarodnih događaja koji Italija organizuje nakon što je postala nekadašnji epicentar COVID-a 19 u Evropi.

Filmski festivali u Torontu i New Yorku, koji slijede nakon Venecije, biće ove godine u velikoj mjeri virtuelni.

U Italiji ljubitelji filma moraju da nose maske za lice da bi ušli u kina, ali ih mogu ukloniti kada sjede. Organizatori Bijenala, međutim, zahtjevaju maske u zatvorenom i na otvorenom, kao i tokom projekcija.

Pored toga, svako ko stigne izvan evropskog otvorenog šengenskog područja mora obaviti test na virus prije dolaska i biće testiran na račun Bijenala kada stigne u Veneciju.

Organizatori Bijenala rekli su da su smjernice izrađene u saradnji sa lokalnim zvaničnicima zdravstvene zaštite.

Izvor: Agencije