SFF: ‘Srce Sarajeva’ dobio ‘Egzil’, film Visara Morine

Reditelj Visar Morina (SFF)
Reditelj Visar Morina (SFF)

“Srce Sarajeva” za najbolji film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) osvojio je Exile reditelja Visara Morine. Film donosi priču o kosovskom Albancu koji živi i radi u Njemačkoj i tamo se suočava s  diskriminacijom zbog svog etničkog porijekla.

Nagradu za najboljeg reditelja osvojio je Ru Hasanov za film The Island Within, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Marija Škaričić za film Mare.

Najbolji glumac 26. izdanja SFF-a je Vangelis Mourikis za film Digger.

Ovogodišnje izdanje SFF-a koje je zbog pandemije korona virusa u cijelosti realizirano u online formatu u svom takmičarskom dijelu završeno je u četvrtak dodjelom nagrada.

Direktor Festivala Mirsad Purivatra rekao je kako je cijela ekipa vrlo zadovoljna obavljenim poslom.

Kazao je kako je ovo bilo veliko iskustvo za SFF, ali i velika lekcija, koja će im koristiti u narednim izdanjima.

Prikazano ukupno 187 filmova

Na ovogodišnjem Festivalu prikazano je 187 filmova, a 49 ih je bilo u utrci za “Srce Sarajeva”.

Najbolji kratki film ove godine je Antiotpad reditelja Tina Žanića, “Srce Sarajeva” za najbolji studentski film dobio je The Great Istanbul Depression Zeynep Dilan Suren.

“Počasno Srce Sarajeva” dobili su reditelj Michel Franco i glumac Mads Mikkelsen.

Nagradu “Audentia” dobio je film Garage People Natalije Yefimkine.

“Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film dobio je Merry Christmas reditelja Mladena Kovačevića, a posebnu nagradu žirija dobio je film Holy Father reditelja Andreia Dascalescua.

Nagrada “Human Rights” otišla je u ruke reditelja Radeta Ciornicica za film Acasa, My Home.

“Ovo je bilo jedno veliko iskustvo”, kazao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra, dodajući kako se postiglo najviše što je moguće jer se djelovalo unaprijed.

Izvor: Agencije


Povezane

Kakva je sudbina filmskih festivala u regiji ove godine? Kako će izgledati emitovanje filmova u prilagođenom internetskom formatu? Šta će to značiti za industriju igranog i dokumentarnog filma? O tome u Kontekstu govore: – Nenad Puhovski, osnivač i direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, – Jovan Marjanović, šef Industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala, i – […]

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO