Edina Selesković dobitnica globalne nagrade za multimedijalnu instalaciju

Nagradu dodjeljuje sedam fondacija i kulturnih institucija Velike Britanije (Fena)

Bosanskohercegovačko-američka umjetnica Edina Selesković dobitnica je globalne nagrade World Citizen Artists Award za vizuelne umjetnike, javlja Fena.

Nagradu dodjeljuje sedam fondacija i kulturnih institucija Velike Britanije (World Citizen Artists, Galerija Belgravia, Gandhi fondacija, PeaceDay 365, Bristol SU, Emmanuel Jal, Marta Gomez i “This is Mi Brave”).  

Autorica je razgovoru za Fenu istakla da je to podstrek za njenu umjetnost, ali i izazov da radi još više i nastavi pomjerati granice oko sebe.

“Ta nagrada dolazi u vrijeme svjetske pandemije i krize u svim aspektima života, pa tako i umjetnosti. Kao i drugim umjetnicima brojne izložbe su odgođene, planovi su pomjereni, ali i sa ovom nagradom sam otkrila jedinstvenu sigurnost da moram nastaviti gledati naprijed s novom odlučnošću i odgovornošću. Nadam se da ćemo svi prihvatiti novu stvarnost, promijeniti sebe i svijet na bolje”, kazala je Selesković.

Nova tehnologija i savremena umjetnost

Edina Selesković nagradu je osvojila za projekt umjetničke instalacije ‘Beating Heart’ koja povezuje nove tehnologije i savremenu umjetnost, publiku i kreativnost.

Tu multimedijalnu instalaciju čine skulptura, poruke, svjetlo, proširena stvarnost, interaktivnost i zvuk. Publika je premijerno imala priliku vidjeti instalaciju u centru Sarajeva, na platou Narodnog pozorišta u decembru 2019., ali i učestvovati u njenom virtualnom realizmu.

“U jezgri mog rada sa umjetničkim instalacijama su uvijek skuplture. Na te skulpture gledam kao na platforme za različite medije uz svjetlo, zvuk i interaktivne aplikacije kao sastavne dijelove instalacije. Multimedijalni pristup produžava život svakog djela, pružajući različita iskustva noću i danju, gledano izbliza ili iz daleka, u fizičkom i digitalnom prostoru, razbijajući barijere između autora i gledatelja”, kaže umjetnica dodajući da je njen rad oduvijek podrazumijevao povezivanje različitih medija, omogućavajući im nadogradnju jednih na druge.

“Vjerujem da multimedija pomiče granice jedinstvenog umjetničkog izraza, stvara izazov koji vrijedi istražiti. Taj izazov omogućava mi nova znanje i nove vještine. Rad u javnom prostoru, za razliku od mog rada u galeriji, nikad nije zaista dovršen. Svaka lokacija znači iznova i ponovno osmišljavanje, doživljavanje mog rada svaki put iznova. Moje ideje su moje blago. Inspiraciju pronalazim u svemu, svakog dana. Voljela bih samo da imam više sati u danu, da mogu sve svoje ideje ostvariti.”

Vizuelni dnevnik

Umjetnost Edine Selesković često su, nakon što je diplomirala na Corcoran School of Art u Washingtonu i preselila u New York, opisivali kao vizuelni dnevnik i lično emocionalno istraživanje.

“Moj rad je obuhvatao raznolike materijale i pristup, ali uvijek jedinstvenu ideju emocionalne naracije mog životnog iskustva. Moja umjetnost potječe iz mog života i moj život iz moje umjetnosti. New York je mjesto koje je postalo moj dom daleko od kuće, uranjajući u njegov kreativni utjecaj i složenost. New York me je oblikovao i inspirisao moju suradnju sa drugim umjetnicima – fotografima, plesačima, modnim dizajnerima, filmašima, performans umjetnicima.”

Nakon 20 godina stvaranja i izlaganja radova u Sjedinjenim Državama vratila se u Bosnu i Hercegovinu i ubrzo shvatila da bi umjetnost mogla biti više od predmeta, da može biti katalizator promjene, da kultura može doseći daleko izvan svijeta umjetnosti.

Selesković smatra da umjetnost i dalje ima univerzalnu moć inspiracije, da upravo umjetnost može pomoći vraćanju povjerenja čineći odnose transparentnim i dajući impulse nade, mašte i kreativnosti da bi se izgradila sloboda i povezanost za bolju budućnost.

“Nove tehnologije su odličan način za nadahnuće te povezanosti. U partnerstvu sa Sarajevo Graphics Group, razvili smo interaktivne aplikacije proširene stvarnosti koje omogućavaju gledaocu da također postane kreator. To je jedinstven način metamorfoze umjetnosti iz objekta u prostoru u vid komunikacije, kako u fizičkom tako i u digitalnom svijetu.

U razgovorima, postavkama umjetničkih instalacija u cijeloj Evropi i saradnje kako sa mladim umjetnicima tako i sa publikom, otkrila sam da ‘artifikacija’ društva kroz savremenu estetiku može potaknuti javni diskurs. Nadam se da moja priča može nadahnuti umjetnike, da se vrate društvu i društvo njima”, kazala je.

Instalacijom ‘Think Freedom’, koja je krenula iz Sarajeva a dosad prezentirana u 12 gradova Evrope, Selesković razgovara sa hiljadama mladih ljudi postavljajući jednostavno, a opet kompleksno pitanje: Što za vas znači sloboda? U tim razgovorima shvatila je da slobodu, poput solidarnosti, razmatramo samo kad smo u krizi, rijetko priznajući njihovu ranjivost.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada