Srbija: Spremni udžbenici za prvačiće u nastavi na bosanskom jeziku

Projekat je dio programa BNV-a usmjerenog na poboljšanje i promoviranje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka (Al Jazeera)

Izdavačka kuća “Klett” iz Beograda obavijestila je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru da su kompleti udžbenika za prvi razred nastave na bosanskom jeziku odštampani i da su u procesu pripreme za dostavu BNV-u, koje će ih podeliti školama.

Bošnjačko nacionalno vijeće u saopćenju navodi da je za djecu koja ove školske godine upisuju prvi razred u nastavi na bosanskom jeziku obezbijedilo besplatan komplet udžbenika, prenosi Tanjug.

Udžbenici za prvačiće su donacija Turske, koji su odobreni na inicijativu BNV-a, a realizaciju ove donacije će provoditi Vijeće u saradnji s uredom Turske razvojne agencije (TIKA), sa sjedištem u Beogradu.

Reakcije zbog negiranja bosanskog jezika

Projekat je dio dugogodišnjeg programa BNV-a usmjerenog na poboljšanje i promoviranje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka, kaže se u saopćenju.

U augustu prošle godine BNV je zatražio reakciju domaćih i međunarodnih institucija zbog negiranja bosanskog jezika.

Tada su naveli da je odbijen zahtjev za uvođenje redakcije na ovom jeziku na Radtio-televiziji Srbije (RTS), a ugroženo je i osnivanje Odsjeka za bosanski na državnom Univerzitetu u Novom Pazaru.

Izvor: Agencije