‘Previše i nikad dovoljno’: Trump je platio nekome da polaže prijemni umjesto njega

Porodica Trump je pokušala sudskim putem zabraniti izdavanje knjige, ali bez uspjeha (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump platio je nekome da umjesto njega polaže standardizirani prijemni ispit na fakultetu dok je bio srednjoškolac, piše njegova nećakinja u knjizi koja bi trebala biti objavljena sljedeće sedmice.

U knjizi Previše i nikad dovoljno: kako je moja porodica stvorila najopasnijeg čovjeka na svijetu, Mary Trump piše da je Donald Trump platio nekome da umjesto njega položi SAT, prijemni ispit koji koristi većina američkih univerziteta, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Visoka ocjena koju je ta osoba dobila”, dodaje Mary Trump, “pomogla je mladom gospodinu [Donaldu] Trumpu da kasnije stekne priznanje za dodiplomskog studija prestižne poslovne škole Wharton na Univerzitetu Pennsylvania”, navodi New York Times, prenoseći dijelove knjige čije je dijelove dobio.

Kellyanne Conway, viša savjetnica Bijele kuće, na pitanje o knjizi u utorak, rekla je novinarima u Bijeloj kući da je to porodična stvar.

‘Bezobzirni lider’

“On nije njen pacijent, on je njen stric”, rekla je Conway, očito misleći na diplomu iz kliničke psihologije Mary Trump.

“Mislim da su porodične stvari porodične stvari”, dodala je.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany izjavila je u utorak da je “to knjiga puna neistina i da se o tome radi”.

Upravni odbor koji upravlja SAT testom nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Mary Trump je kćerka je starijeg brata američkog predsjednika.

Kako tvrdi izdavač Simon & Schuster, knjiga opisuje kako su desetljeća nefunkcionalnosti i odnosa s agresivnim ocem čovjeka koji će postati predsjednik pretvorili u bezobzirnog lidera, koji “sada prijeti svjetskom zdravstvu, ekonomskoj sigurnosti i društvenom tkivu”.

Porodica Trump pokušala je sudskim putem zabraniti izdavanje knjige, ali bez uspjeha.

Izvor: Agencije