Film Jasmile Žbanić o Srebrenici u trci za Zlatnog lava

Žbanić: Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima (Ustupljeno Al Jazeeri)
Žbanić: Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Igrani film Quo vadis, Aida? bosanskohercegovačke scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić, u produkciji Deblokade iz Sarajeva, uvršten je u glavni, takmičarski program 77. Venecija Film Festivala i takmičit će sa 20 filmova iz cijelog svijeta za glavnu nagradu Festivala – Zlatni Lav, saopćeno je iz produkcijske kuće Deblokada.

“Biti izabran na Venecijanski filmski festival je za nas velika nagrada. Venecijanski festival, kao jedan od najvažnijih svjetskih filmskih događaja će omogućiti da film gleda veliki broj ljudi, a to je upravo ono što smo željeli. Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima. Želim da se zahvalim ekipi koja je radila pod teškim uslovima dajući svoj maksimum – zatim ljudima koji su vjerovali u film i kada mnogi nisu, a posebno onima koji su film podržali. Želim da se zahvalim i našim porodicama koje su pet godina trpile stres i nestabilnosti koje je rad na ovom filmu donosio. Film je posvećen ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama…njih 8.372”, rekla je Žbanić.

Uloge u filmu tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović i drugi.

Insert iz filma Quo Vadis, Aida?

Autorsku ekipu čine Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor).

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH).

Film je realizovan  u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions  (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška).

Pored Radio Televizije Bosne i Hercegovine, koja je jedini partner iz regije, u realizaciju filma su uključeni i Turska TRT, njemačko-francuska TV ARTE/ ZDF i austrijski ORF.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić

Ovogodišnje izdanje Venecija Film Festivala bit će održano od 2. do 12. septembra.

Predsjednica žirija je proslavljena glumica Cate Blanchett.

Među dosadašnjim učesnicima festivala nalaze se imena najprestižnijih svjetskih autora koji su obilježili historiju svjetske kinematografije: Renoira, Kurosawe, Laurence Oliviera, Rosselinija, Tarkovskog, Antononija, Viscontija, Bunuela, Wim Wendersa, Godarda, Ang Lee, Sofia Copole, Guliermo del Tora…

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Zlatni Lav je film Joker reditelja Todda Phillipsa.

Izvor: Agencije 


Povezane

Direktor Venecijanskog filmskog festivala kaže da je Julie Andrews ikona koju voli nekoliko generacija ljubitelja filma, koja se nije ograničila na ‘sigurne’ likove.

08 Mar 2019
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO