Otkrivene drevne podvodne lokacije Aboridžina

Arheolozi su pronašli alat za rezanje i bušenje i kamene čekiće stare hiljade godina (Reuters)

Australske prve podvodne arheološke lokacije kod zapadne obale, koje datiraju od prije više od sedam tisuća godina, pomoći će u razumijevanju kulturnog i tehnološkog razvoja njezinih prvih ljudi, rekli su znanstvenici u četvrtak, prenosi Hina.

Arheolozi u Zapadnoj Australiji otkrili su stotine komada kamenog alata koji su izradili Aboridžini na dvije drevne lokacije sada pod vodom na Dampierovom otočju.

Ta je regija poznata po svojoj bogatoj drevnoj povijesti i rezbarijama na stijenama, a ove dvije lokacije su prve potvrđene podvodne lokacije na kojima su pronađeni dokazi ljudske civilizacije. 

Rekonstrukcija života

“Budući rad bit će proučavanje vještine, tehnologije, kako su izrađivali te alate, kako bismo vidjeli predstavljaju li oni drukčiji kulturološki pristup izradi alata kakvog još nismo identificirali u Australiji”, rekao je Reutersu suvoditelj projekta, pomorski geolog Mick O'Leary, prenosi Hina.

Ronioci sa Sveučilišta Flinders skočili su u vodu kod obale Pilbarae kako bi izvukli aboridžinske predmete s nekoć suhe zemlje, s dubine između 2,44 i 11 metara.

Oni su pronašli alat za rezanje i bušenje i kamene čekiće stare tisuće godina, rekao je arheolog Jonathan Benjamin, voditelj projekta.

“Možete početi rekonstruirati što su ljudi radili i kako su organizirali život u svom gospodarstvu”, kazao je Benjamin.

Analize pokazuju da je lokacija stara najmanje sedam tisuća godina.

Benjamin je rekao da većina artefakata ostaje na morskom dnu. Oni koji su izvučeni skenirani su za daljnja istraživanja i zatim predani autohtonim vlasnicima zemlje, korporaciji Aboridžina Murujuga.

Izvor: Agencije