Odgođen Motovun Film Festival

Direktor festivala Igor Mirković rekao je da je u trenutku kada su odlučili održati festival, broj oboljelih u Hrvatskoj bio na nuli, a optimizam u porastu (Motovunfilmfestival)

Središnji program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji se trebao održati od 30. srpnja do 1. kolovoza, odgođen je do daljnjega zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz koronavirus.

Organizatori su izvijestili kako je u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite zaključeno da okupljanje u maloj sredini Motovuna predstavlja rizik, pa su tu tešku odluku donijeli “u želji da motovunsko Brdo filmova svima ostane mjesto lijepih uspomena”, javlja Hina.

Nakon sastanka predstavnika Festivala, Stožera civilne zaštite Istarske Županije i predstavnika općine Motovun, Stožer je predložio da se održavanje MFF-a kao događaja visokog rizika otkaže.

Nema okupljanja ni u ‘prilagođenom stanju’

“Uvažavajući mišljenje stručnjaka, te imajući na umu da se okolnosti u zemlji i neposrednom okruženju mijenjaju, organizatori festivala složili su se da epidemiološka situacija ne pogoduje okupljanju posjetitelja u malenoj sredini Motovuna, čak ni u prilagođenom izdanju koje su za ovu godinu pripremili”, ističe se.

Direktor festivala Igor Mirković rekao je da je u trenutku kada su odlučili održati festival, broj oboljelih u Hrvatskoj bio na nuli, a optimizam u porastu – no i tada su znali da moraju biti spremni na reakciju ako se trendovi promijene.

Odgađanje festivala vidi kao “rezultat našeg osjećaja odgovornosti za posjetitelje, stanovnike Motovuna i više od stotinu članova festivalske ekipe, te nastojanja da odgovornim ponašanjem doprinesemo općem boljitku”.

“Ovu najtežu odluku donosimo u nadi i vjeri da će ova godina biti samo jedna kratka stanka u dugom životu festivala na čarobnom Brdu filmova”, izjavio je.

Filmovi će ipak stići do publike

Po njegovim riječima, ekipa festivala svakako želi da filmovi koje su pripremili stignu do publike, što će se ove godine i dogoditi, samo u prilagođenom obliku izmještenom iz malenog Motovuna.

Program za djecu i mlade Buzz@teen u susjednom Buzetu održat će se prema planu od 23. do 26. srpnja, s obzirom da njegov format ne uključuje popratna događanja koja su procijenjena rizičnima.

Iz istog razloga i dalje se pripremaju i planirane projekcije diljem Istarske županije. Najavljeni su i programi na zagrebačkoj ljetnoj pozornici Tuškanac od 31. srpnja do 3. kolovoza, kao i ljetne projekcije duž jadranske obale te opsežniji program u zagrebačkoj Laubi od 27. kolovoza do 6. rujna. Po potrebi, dio programa mogao bi biti predstavljen online.

Izvor: Agencije