‘Glasajte za Kiberu’, dokumentarni film na AJB

Dokumentarni film, čija se radnja odvija u jednom od većih afričkih sirotinjskih naselja, pokazuje da i iza zidova izgrađenih od valovitih metalnih ploča i gline postoje pojedinci koji nastoje poboljšati svijet u kojem žive.

Don je fotograf koji živi u kenijskom sirotinjskom naselju Kibera. Na fotografijama pokušava prikazati bolje aspekte života u četvrti koju zove domom. Film se zasniva na njegovoj naraciji, kroz koju predstavlja širok spektar osoba spremnih na suočavanje s okrutnom sudbinom i nepovoljnim okruženjem. Primjer su priče učiteljice Bente, zaražene HIV-om, koja je otvorila vrtić za djecu iz HIV-pozitivnih porodica, ili bivšeg boksera Tunkera, koji u svojoj školi boksa uči djecu samoodbrani. Film češkog režisera Martina Pava iznosi na vidjelo jedinstvenu atmosferu u tom sirotinjskom naselju, čak i u mučnim trenucima, izazvanim dramatičnim događajima koji su pratili predsjedničke izbore.

Dokumentarni film Afričke priče: Glasajte za Kiberu možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans 14. juna u 17:05, repriza u 23:05, kao i na našim digitalnim platformama.

Martin Pav

Martin Pav (28) filmski je režiser iz Češke. Godine 2015. diplomirao je na Odsjeku za režiju FAMU-a, a 2018. završio studij na Odjelu za azijske studije i međunarodne odnose na Metropolitanskom univerzitetu u Pragu disertacijom o postkolonijalnom identitetu u sirotinjskim četvrtima Mumbaija i Nairobija. Od 2014. radi kao režiser i scenarist za Češku televiziju. Njegov prvi film Glasajte za Kiberu (dokumentarni film o stanovnicima jedne od najvećih afričkih sirotinjskih zajednica), prikazan u jesen 2018, osvojio je nagradu publike na 22. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi, ali i posebnu nagradu na Svjetskom filmskom festivalu u Bratislavi. Trenutno radi na svom drugom dugometražnom dokumentarnom filmu Vukovi na granicama. Osnovne teme kojima se bavi jesu odnos ljudi i prirode i proces globalizacije.

Zuzana Kučerová

Zuzana Kučerova studirala je produkciju na Akademiji scenskih umjetnosti FAMU. Producirala je spomenuti dokumentarni film Glasajte za Kiberu. Trenutno radi s Martinom Pavom na dokumentarnom filmu o ponovnom uvođenju vukova u seoska područja Češke Vukovi na granicama, koji je dobio počasno priznanje na platformi East Doc, a bit će premijerno prikazan na Visions du Reél, animiranom kratkom filmu Mareka Naprsteka Mravinjak, kratkom dokumentarnom filmu za djecu i seriji s Adelom Kabelkovom, Klarom Vlasakovom i Radekom Hoseinseidlom Dragi svemir. Također radi za Češku televiziju.  

Frame Films mlada je kompanija koja se uglavnom bavi filmskom produkcijom. Fokusirana je na igrane i dokumentarne filmove, kao i na kreativne audio-vizualne projekte s umjetničkim elementima. Producirali su dokumentarne filmove Glavna autobuska stanica (premijerno prikazan na festivalu dokumentarnog filma u Sheffieldu), Glasajte za Kiberu (premijerno prikazan na festivalu IDFF u Jihlavi i FIPADOC-u) i Graditelji carstva (premijerno prikazan na One World IHRDFF-u i Festivalu dei Popoli). Kompanija se bavi raznim novim koprodukcijskim projektima (Nikad se nije dogodilo, slovačko-češka koprodukcija; Sovjetski čovjek, latvijsko-litvansko-češka koprodukcija), uključujući i TV-seriju (Tama) i VR animirane dokumentarce (Zatamnjivanje). Kompanijom upravljaju tri producentice: Jitka Kotrlova, Zuzana Kučerova i Hana Blaha Šilarova, koje zajedno rade na svim filmovima.

Izvor: Al Jazeera