‘Glasajte za Kiberu’, dokumentarni film na AJB

Dokumentarni film, čija se radnja odvija u jednom od većih afričkih sirotinjskih naselja, pokazuje da i iza zidova izgrađenih od valovitih metalnih ploča i gline postoje pojedinci koji nastoje poboljšati svijet u kojem žive.

Don je fotograf koji živi u kenijskom sirotinjskom naselju Kibera. Na fotografijama pokušava prikazati bolje aspekte života u četvrti koju zove domom. Film se zasniva na njegovoj naraciji, kroz koju predstavlja širok spektar osoba spremnih na suočavanje s okrutnom sudbinom i nepovoljnim okruženjem. Primjer su priče učiteljice Bente, zaražene HIV-om, koja je otvorila vrtić za djecu iz HIV-pozitivnih porodica, ili bivšeg boksera Tunkera, koji u svojoj školi boksa uči djecu samoodbrani. Film češkog režisera Martina Pava iznosi na vidjelo jedinstvenu atmosferu u tom sirotinjskom naselju, čak i u mučnim trenucima, izazvanim dramatičnim događajima koji su pratili predsjedničke izbore.

Dokumentarni film Afričke priče: Glasajte za Kiberu možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans 14. juna u 17:05, repriza u 23:05, kao i na našim digitalnim platformama.

Martin Pav

Martin Pav (28) filmski je režiser iz Češke. Godine 2015. diplomirao je na Odsjeku za režiju FAMU-a, a 2018. završio studij na Odjelu za azijske studije i međunarodne odnose na Metropolitanskom univerzitetu u Pragu disertacijom o postkolonijalnom identitetu u sirotinjskim četvrtima Mumbaija i Nairobija. Od 2014. radi kao režiser i scenarist za Češku televiziju. Njegov prvi film Glasajte za Kiberu (dokumentarni film o stanovnicima jedne od najvećih afričkih sirotinjskih zajednica), prikazan u jesen 2018, osvojio je nagradu publike na 22. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi, ali i posebnu nagradu na Svjetskom filmskom festivalu u Bratislavi. Trenutno radi na svom drugom dugometražnom dokumentarnom filmu Vukovi na granicama. Osnovne teme kojima se bavi jesu odnos ljudi i prirode i proces globalizacije.

Zuzana Kučerová

Zuzana Kučerova studirala je produkciju na Akademiji scenskih umjetnosti FAMU. Producirala je spomenuti dokumentarni film Glasajte za Kiberu. Trenutno radi s Martinom Pavom na dokumentarnom filmu o ponovnom uvođenju vukova u seoska područja Češke Vukovi na granicama, koji je dobio počasno priznanje na platformi East Doc, a bit će premijerno prikazan na Visions du Reél, animiranom kratkom filmu Mareka Naprsteka Mravinjak, kratkom dokumentarnom filmu za djecu i seriji s Adelom Kabelkovom, Klarom Vlasakovom i Radekom Hoseinseidlom Dragi svemir. Također radi za Češku televiziju.  

Frame Films mlada je kompanija koja se uglavnom bavi filmskom produkcijom. Fokusirana je na igrane i dokumentarne filmove, kao i na kreativne audio-vizualne projekte s umjetničkim elementima. Producirali su dokumentarne filmove Glavna autobuska stanica (premijerno prikazan na festivalu dokumentarnog filma u Sheffieldu), Glasajte za Kiberu (premijerno prikazan na festivalu IDFF u Jihlavi i FIPADOC-u) i Graditelji carstva (premijerno prikazan na One World IHRDFF-u i Festivalu dei Popoli). Kompanija se bavi raznim novim koprodukcijskim projektima (Nikad se nije dogodilo, slovačko-češka koprodukcija; Sovjetski čovjek, latvijsko-litvansko-češka koprodukcija), uključujući i TV-seriju (Tama) i VR animirane dokumentarce (Zatamnjivanje). Kompanijom upravljaju tri producentice: Jitka Kotrlova, Zuzana Kučerova i Hana Blaha Šilarova, koje zajedno rade na svim filmovima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Afričke priče, nova sekcija među dokumenatrnim filmovima na Al Jazeeri Balkans, donosi priče s kontinenta na kojem preživljavanje zahtijeva mnoge vještine, koji je pun neriješenih misterija i koji, bez obzira na to gdje bili, uvijek ostaje s vama. Sakawa prikazuje kako funkcioniraju internetske prevare iz perspektive belgijsko-ganskog režisera Bena Asamoaha.

Al Jazeera Balkans predstavlja film Neriješeni slučaj “Hammarskjold” autora Madsa Bruggera kroz serijal od tri epizode pod nazivom Bijelo je boja smrti unutar sekcije “Afričke priče”. Ovo je priča o pokušaju rješavanja tajanstvene smrti Daga Hammarskjolda, generalnog sekretara Ujedinjenih naroda. Danski režiser Mads Brugger i švedski privatni istražilac Goran Bjorkdahl pokušavaju riješiti slučaj misteriozne smrti Daga Hammarskjolda. Dok se istraga bliži […]

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO