Pisci Slovenije protiv koncerta Thompsona u Mariboru

Marko Perković Thompson je u jednoj od svojih pjesama upotrijebio ustaški pozdrav 'Za dom - spremni' (Damir Špehar / Pixsell)

Udruženje književnika i PEN centar Slovenije izrazili su protivljenje odluci Ministarstva unutrašnjih poslova da ukine zabranu koncerta hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona u Mariboru.

U zajedničkoj izjavi, koju su potpisali predsjednici udruženja Dušan Merc i Ifigenija Simonović, napominje se da je Thompson poznat po tome što je upotrijebio “grozni ustaški pozdrav” “Za dom – spremni” u jednoj od svojih pjesama i da je poznat po širenju ustaškog nasljeđa, kao i po tome što je posredno branio i propagirao nacizam i fašizam i saradnju s nacistima i fašistima.

Predsjednici obje organizacije veruju da svako u Sloveniji, uključujući vladu, ima obavezu poštivati nasljeđe i historijska saznanja i da nikome ne treba dozvoliti da omalovaži ili negira slovenski otpor nacizmu i fašizmu.

Zabranjujući po drugi put Thompsonov koncert, vlasti Maribora su pokazale posvećenost Evropskoj uniji, koja zabranjuje totalitarne simbole, piše u zajedničkom saopćenju, prenosi Tanjug.

Vlasti u Mariboru ranije su zabranile Thompsonov koncert u tom gradu, ali je ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs, na zahtjev organizatora koncerta, poništio tu odluku.

Poklič koji simbolizira mržnju

Odluka o poništavanju zabrane naišla je na mnoge kritike, ali je Hojs rekao da osuđuje ustaštvo, da koncert nije organiziran s namjerom da predstavlja kriminalno djelo i da mogućnost da neko počini zločin nije dovoljan razlog da se nešto zabrani.

“Za dom – spremni” korišten je kao službeni pozdrav ustaškog pokreta nekadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH), nastao na fašizmu i zasnovan na rasizmu, pa za mnoge simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Taj poklič već godinama dijeli javnost u Hrvatskoj i izaziva političku nestabilnost, podsjeća Hina.

Ranije prošle sedmice Visoki prekršajni sud Hrvatske, na općoj sjednici svih sudija, također je odlučio da “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

No, kako je naknadno saopćeno iz Ustavnog suda Hrvatske, taj je sud u nekoliko svojih odluka izrazio jasan stav da je riječ o ustaškom pozdravu NDH-a te da taj nije u skladu s Ustavom Hrvatske.

Izvor: Agencije