Za 24 sata 25 umjetnika pravi pozorišnu predstavu

Pop Art Festival trajat će do 20. juna

Izvedbom pet 15-minutnih predstava nastalih u samo jednom danu 6. juna u 18 sati ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu na Grbavici u Sarajevu počet će četvrto izdanje Pop Art Festivala.

Projekt “Teatar u kvartu” zamišljen je kao teatar u 24 sata, što je poznati koncept kreiranja mini predstava u jednom danu. Pet režisera radit će s pet pisaca, koji imaju osam sati da napišu dramu koja traje 15 minuta. Ostatak dana rezerviran je za probe, nakon čega slijedi izlazak pred publiku, saopćili su organizatori festivala.

Adnan Lugonić, Emina Omerović, Emina Kovačević, Bojana Vidosavljević i Benjamin Hasić prvi put učestvuju u procesu koji za cilj ima realizaciju predstave u roku 24 sata.

“Neki poseban koncept zasad nemam, razmišljam prije svega o glumcima, njihovim senzibilitetima i prostoru gdje će se predstava odigrati, a konkretan koncept će se formirati u momentu kada sjednemo u prostoriju i krenemo sa pisanjem”, kazao je pisac Adnan Lugonić.

Adaptacija i nepokolebljivost teatra

Spisateljica Emina Omerović smatra da je ovaj vid teatra veliki izazov, ali da se upravo zbog te nepredvidljivosti raduje svemu.

“Za mene su suština ovog eksperimenta zajedništvo i igra, koji su nam toliko potrebni nakon svega što smo prošli posljednjih mjeseci. Nadam se da ćemo uspjeti ispričati neke važne priče koje se tiču naše zajedničke budućnosti, ali i podijeliti lijepo iskustvo koje nam je potrebno u sadašnjem trenutku”, zaključuje Emina.

Nakon kreiranja dramskog teksta Dino Mustafić, Selma Spahić, Irfan Avdić, Alen Šimić i Nermin Hamzagić s po tri glumca u timu počinju raditi na realizaciji predstave. Režiseri ne kriju zadovoljstvo povratkom na scenu nakon duže pauze, posebno zbog toga što će radnja teksta biti smještena na Grbavici, gdje će se predstave i odigravati, čime se publici približava umjetnost koja je radnjom smještena baš u njihovu zgradu, na njihovo igralište, u njihovu ulicu.

“Nisam nikada prije režirao predstavu koju od začeća dramskog teksta do izvođenja pred publikom dijele samo 24 sata. Uzbuđen sam jer takav koncept za mene predstavlja kreativni izazov, a to uzbuđenje sa mnom dijele kolegice i kolege redatelji, pisci i glumci. Vjerovatno bih imao i tremu da je ne nadglašava iznimna želja za povratkom u pozorište”, kazao je režiser Irfan Avdić, dodajući da predstava u 24 sata ilustrira divne i važne kvalitete teatra, a to su njegova moć adaptacije i nepokolebljivost.

Zanimljiv koncept

Ni režiser Nermin Hamzagić nije krio radost zbog ponovnog susreta s publikom i kolegama: “Zahvaljujem se organizatorima Pop Art Festivala što su nas okupili na ovako izazovnom projektu. Raditi u ambijentu je uzbudljivo, nepredvidljivo i neposredno. Radujem se suboti i vidimo se u kvartu!”

Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Igor Skvarica, Alban Ukaj, Nadine Mičić, Kemal Rizvanović, Saša Krmpotić, Sanja Burić, Vanja Đugum Matović, Mirna Jogunčić, Iva Šimić, Dino Sarija, Anja Drljević, Dražen Pavlović i Ejla Bavčić imaju samo osam sati da svoje glumačko umjeće pokažu pred publikom, koja željno iščekuje povratak teatra.

Poput glumice Maje Izetbegović, većina glumaca nije učestvovala u kreiranju predstave u kojoj svi segmenti nastaju za jedan dan i o kojoj nemaju nikakvo predznanje o tekstu.

“Koncept mi je izuzetno zanimljiv i sa uzbuđenjem čekam susret sa svojom ekipom: Dinom Mustafićem, Albanom Ukajem, Ivom Šimić i Bojanom Vidosavljević. Zanima me jako kakav će proces i rezultat sve ekipe imati, ali prije svega mislim da ćemo se dobro naraditi i zabaviti”, poručila je Izetbegović.

Pop Art Festival trajat će do 20. juna, a osim predstave “Teatar u kvartu”, program čine i kreativne radionice te izuzetno zanimljive panel-diskusije koje se održavaju u kinu Meeting Point.

Ulaz na sve festivalske događaje besplatan je.

Izvor: Agencije