Preminuo španski pisac Carlos Ruiz Zafon

Ruiz Zafon bio je jedan od najčitanijih pisaca u Španiji, a međunarodno je postao poznat 2001. godine objavom romana 'Sjena vjetra' (EPA)

Književnik Carlos Ruiz Zafon, poznat po seriji romana Groblje zaboravljenih knjiga, preminuo je u petak u 55. godini u svom domu u Los Angelesu, javlja Hina.

Ruiz Zafon bio je jedan od najčitanijih pisaca u Španiji, a međunarodno je postao poznat 2001. godine objavom romana Sjena vjetra (La sombra del viento) čija se radnja odvija u starim i tajnovitim ulicama njegove rodne Barcelone.

Ta kriminalistička, ljubavna i povijesna priča smještena je u razdoblje pedesetih godina 20. stoljeća i prvi je od četiri romana iz serije Groblje zaboravljenih knjiga, preveden na četrdesetak jezika.

“S prodanih više od 15 miliona primjeraka smatran je najrasprostranjenijim španskim romanom nakon Don Quijote‘”, izvijestile su u petak novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

Nastavak Sjene vjetra bio je roman Anđelova igra objavljen 2008., a kasnije su uslijedili Zatočenik neba i Labirint duhova, njegova posljednja knjiga objavljena 2016. godine.

Inspiracija iz gotičkog dvorca

Živio je u Los Angelesu od 1994. godine privučen kinom i Hollywoodom gdje je radio kao scenarist. Posljednje dvije godine bio je podvrgnut liječenju karcinoma.

“Danas je tužan dan za cijelu našu ekipu, koja ga je poznavala i radila s njime tokom 20 godina”, saopćila je španska izdavačka kuća Planeta. “Napustio nas je jedan od najboljih savremenih romanopisaca, no među svima nama će ostati itekako živ preko svojih knjiga”.

Zafon je pohađao isusovačku školu Sarría, a taj gotički dvorac u Barseloni, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio je njegovu dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. S 22 godine za prvi roman Princ Magle (1996.) primio je književnu nagradu nakon čega je nastavio s pisanjem.

Izvor: Agencije