Sarajevo Film Festival najbolji u programu Kreativne Evrope

26. izdanje SFF-a bit će održano od 14. do 21. augusta 2020. (Sarajevo Film Festival)

Sarajevo Film Festival sedmu godinu zaredom dobio je podršku programa Kreativna Evropa posredstvom poziva “Podrška filmskim festivalima”.

Od 95 prijava filmskih festivala iz brojnih evropskih zemalja, među kojima su Francuska, Italija, Njemačka, Poljska, Norveška, Finska, Gruzija, Ukrajina, Grčka, Hrvatska, Srbija i mnoge druge, uvjerljivo je najbolje rangiran projekt Sarajevo Film Festivala s 98,5 poena od mogućih 100, saopćili su organizatori festivala.

“Aplikacija Sarajevo Film Festivala, koju su nezavisni eksperti Kreativne Evrope ocijenili najboljom, znači da je prepoznat kvalitet Festivala i koncept koji je spoj najbolje regionalne, evropske i svjetske kinematografije u prikazivačkom, kao i sektoru razvoja i poticanja filmske industrije (CineLink Industry Days) te obrazovnom sektoru, koji pokriva program Talents Sarajevo. Kreativna industrija će se od posljedica pandemije korona virusa oporavljati godinama”, izjavio je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Prepoznat kvalitet koncepta SFF-a

Dodao je da takva odluka Kreativne Evrope znači mnogo u vremenima koja su izazov za filmske festivale i filmsku industriju u cjelini.

“Podrška Kreativne Evrope i ovako rangirana aplikacija je znak prepoznatljivosti kvalitete koncepta Festivala kao centralne platforme za filmsku industriju jugoistočne Evrope, kao i njegove realizacije, te, kao takva, šalje ohrabrujuću poruku filmskim radnicima u regionu”, rekao je Purivatra.

Kreativna Evropa program je Evropske komisije za podršku i sufinansiranje projekata iz kulture i audiovizualnog sektora. Poziv Kreativne Evrope “Podrška filmskim festivalima” raspisuje se dvaput godišnje, a mogućnost apliciranja imaju filmski festivali iz 38 zemalja.

Prema najavama organizatora, 26. Sarajevo Film Festival bit će održan od 14. do 21. augusta 2020.

Izvor: Agencije