‘Žudnja za povratkom’, dokumentarni film na AJB

Žudnja za povratkom je intimna priča od globalnog značaja o posljedicama sistemskog kršenja ljudskih prava u međunarodnom sistemu za usvajanje djece, prikazana iz ugla tinejdžerke, kao centralnog lika filma, i njene lične borbe za pravdu.

Koristeći snimke koji pokrivaju period od najmanje pet godina, pratimo Etiopljanku Amy u najznačajnijem periodu njenog života, od 13. do 18.  godine.

Nagrada na AJB DOC-u

Dokumentarni film “Žudnja za povratkom” prikazan je na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala gdje je nagrađen Nagradom programskog žirija Al Jazeere Balkans.

Amy je u svojoj devetoj godini napustila majku i dvije sestre u Etiopiji, nakon što je proglašena podobnom da bude usvojena u Danskoj. Nikad se nije prilagodila životu u toj zemlji, svojoj danskoj porodici i tamošnjoj kulturi. Osjećala je duboku čežnju i tugu zbog gubitka svoje porodice, jezika i kulture.

Žudnja za povratkom prati Amynu borbu protiv danskih i etiopskih vlasti te njene pokušaje da poništi status usvojenog djeteta i ostvari svoju najveću želju: da obnovi odnos s porodicom, koji je uništavan iz dana u dan, nakon što je usvojena u dobi od devet godina. 

Rediteljica: Katrine W. Kjær (1974)

Žudnja za povratkom njen je drugi dugometražni dokumentarni film. Kjær je 1996. diplomirala multimedijalni dizajn, a od 1999. režirala je sedam dokumentarnih filmova za danske javne servise DR1 i TV2, koji su prikazani u cijeloj zemlji. Njen dokumentarni serijal Terenska bolnica (2010) o poljskoj bolnici u  kampu Bastion u Afganistanu u danskim je medijima pokrenula veliku debatu o posljedicama rata na ljudske živote. Milosrđe iz milosrđa: Portret istinskog usvajanja nominovan je za najbolji dokumentarni film na IDFA-i 2013. godine, nagradu Grierson, kao i za nagradu Danske filmske akademije za najbolji dokumentarni film 2013.

Producentica: Sara Stockmann (1973)

Stockmann je producirala nekoliko nagrađivanih igranih dokumentarnih filmova, koji su distribuirani u cijelom svijetu. Između ostalog, producirala je film Armadillo, koji je osvojio Emmyja i dobio nagradu u Cannesu, film Milosrđe iz milosrđa: Portret istinskog usvajanja, koji je nominovan za IDFA-u, i pobjednika IDFA-e 2015. Kod kuće u svijetu.

‘Afričke priče’ na AJB

Afričke priče, nova sekcija među dokumentarnim filmovima na Al Jazeeri Balkans, donosi priče s kontinenta na kojem preživljavanje zahtijeva mnoge vještine, koji je pun neriješenih misterija i koji, bez obzira na to gdje bili, uvijek ostaje s vama.

Afričke priče gledajte nedjeljom u programu Al Jazeere Balkans.

Sonntag Pictures

Gajeći veliku strast za pripovijedanjem, produkcijska kuća fokusirana je na vrhunske autorske dokumentarne filmove namijenjene širokoj domaćoj i međunarodnoj publici.

Kompaniju je 2012. osnovala producentica Sara Stockmann, dobitnica Emmyja i nagrade u Cannesu. Riječ je o veoma produktivnoj kući, koja je od 2012. do 2017. kompletirala petnaest projekata, a samo je u 2017. producirala četiri filma za međunarodnu publiku. Sonntag Pictures je poducirao film Bobbi Jene, koji je na filmskom festivalu Tribeca 2017. osvojio sve tri glavne nagrade u kategoriji dokumentarnog filma.

Izvor: Al Jazeera