Omladinski FIlm Festival Sarajevo od 24. do 29. jula

Većina događaja održat će se u sklopu otvorenih kina u sarajevskim općinama Stari Grad i Centar (Ustupljeno Al Jazeeri)

Dvanaesti Omladinski Film Festival Sarajevo (OFF) bit će održan od 24. do 29. jula 2020. godine, saopštili su organizatori, nakon što su izvršili konsultacije sa vlastima.

Kako tvrde, sve aktivnosti festivala bit će prilagođene situaciji, te će većina događaja biti održana u sklopu otvorenih kina u sarajevskim općinama Stari Grad i Centar.

„Ovogodišnji Festival će i pored novonastale situacije okupiti skoro 80 internacionalnih gostiju, članova žirija, te mladih filmskih autora koji su već potvrdili svoj dolazak. Gosti koji zbog pandemije ne budu mogli doći u Sarajevo publici će se predstaviti putem videolinka“, kazao je Kenan Musić, direktor OFF-a.

Na Festivalu će ove godine biti prikazano 18 kratkih filmova, u sklopu selekcije „Wolf Competition“, 10 kratkih filmova u sklopu selekcije “OFF Generation“, te pet dugometražnih filmova u sklopu selekcije “The biggest 5“.

Tri regionalne premijere

Ova godina posebno je značajna za OFF s obzirom na to da će na ovogodišnjem festivalu biti prikazane tri regionalne premijere dugometražnih filmova koji su se ove godine našli u selekcijama 75. Berlinale Film Festivala.

„Podprogram ovogodišnjeg festivala „Best of OFF…“ posvećen je glumcu Harrisu Dickinsonu, a tom prilikom bit će prikazana tri filma u kojima je ovaj glumac imao glavne uloge –'Beach rats’ i ‘Postcard from London’, te će premijerno u ovom dijelu Evrope biti prikazan film ‘County Lines’, produciran 2019. godine, a koji je svoju svjetsku premijeru imao na ‘BFI London’. Ovaj film će otvoriti program dugometražnog filma“, dodao je Musić.

Kompletan program festivala, raspored filmova po lokacijama, te raspored OFF Buzz zabava i edukativnog programa bit će postepno objavljeni tokom juna i jula.

Prodaja karata za sve programe i događaje počinje 10. jula, a vršit će se online i na prodajnim mjestima u Sarajevu.

U sklopu 12. OFF-a, ove godine realizuje se i edukativni program “25 godina prijateljstva” posvećen godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji će biti realizovan sa Ambasadom SAD-a u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera