‘Bijelo je boja smrti’, dokumentarni serijal na AJB

Al Jazeera Balkans predstavlja film Neriješeni slučaj “Hammarskjold” autora Madsa Bruggera kroz serijal od tri epizode pod nazivom Bijelo je boja smrti unutar sekcije “Afričke priče”.

Premijera na AJB DOC-u

Film Neriješeni slučaj “Hammarskjold” Madsa Bruggera premijerno je prikazan na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala u selekciji “Last Minute Cinema”.

Ovo je priča o pokušaju rješavanja tajanstvene smrti Daga Hammarskjolda, generalnog sekretara Ujedinjenih naroda.

Danski režiser Mads Brugger i švedski privatni istražilac Goran Bjorkdahl pokušavaju riješiti slučaj misteriozne smrti Daga Hammarskjolda. Dok se istraga bliži kraju, otkrivaju zločin mnogo gori od ubistva čelnog čovjeka UN-a.

Mads Brugger

Rođen 1972. u Danskoj, Brugger je danski novinar, televizijski voditelj, pisac i režiser.

Autor je nekoliko knjiga, pisao je za časopise i novine, producirao nagrađivane radioemisije i radio kao voditelj večernje televizijske emisije 11. sat (Den 11. Time), kao i debatne emisije Deadline.

‘Afričke priče’ na AJB

Afričke priče, nova sekcija među dokumentarnim filmovima na Al Jazeeri Balkans, donosi priče s kontinenta na kojem preživljavanje zahtijeva mnoge vještine, koji je pun neriješenih misterija i koji, bez obzira na to gdje bili, uvijek ostaje s vama.

Afričke priče gledajte nedjeljom u programu Al Jazeere Balkans.

Autor je i satiričnih dokumentarnih serija, kao što su Danci za Busha (Danes for Bush, 2004) i dugometražnog dokumentarnog filma Crvena kapela (Det røde kapel), pobjednika na filmskim festivalima Nordisk Panorama 2009. i Sundance 2010.

Poznat je po svojim specifičnim metodama “izvođačkog novinarstva”, prilikom čega se infiltrira u različita okruženja.

Izvor: Al Jazeera