Preminuo glumac Max von Sydow

Von Sydow je dva puta nominiran za Oscara i dva puta za Zlatni globus, ali nije osvojio nijednu od tih nagrada (EPA)
Von Sydow je dva puta nominiran za Oscara i dva puta za Zlatni globus, ali nije osvojio nijednu od tih nagrada (EPA)

Švedski glumac Max von Sydow, koji je nastupio u više od 100 filmova i televizijskih serija, uključujući kultne Sedmi pečat i Egzorcist, umro je u nedjelju u 91. godini, objavila je njegova porodica.

Carl Adolf “Max” von Sydow glumio je u desetak filmova svoga sunarodnjaka Ingmara Bergmana, uključujući Sedmi pečat 1957, u kojem je i slavna scena gdje igra šah protiv Smrti, prije nego što se upustio u holivudsku karijeru, uglavnom obilježenu sporednim, ali važnim ulogama, prenosi Hina.

Glumio je u Najvećoj priči ikad ispričanoj (1965), svećenika u Egzorcistu (1973), negativca u Bondovom Nikad ne reci nikad (1983), Woody Allen angažirao ga je za film Hannah i njene sestre, Steven Spielberg za Specijalni izvještaj (2003), a Martin Scorsese za Otok Shutter (2009).

Nominacije za nagrade

Dvaput je nominiran za Oscara, jednom za glavnu ulogu (Pele osvajač, 1989), jednom za sporednu (Jako glasno i izuzetno blizu, 2012) i dva puta za Zlatni globus, ali nije osvojio nijednu od tih nagrada.

Ženio se dva puta i iz prvog braka, s Christinom Olin, ima dva sina. Zbog drugog braka s Francuskinjom Catherine Brelet, preselio se u Provansu 1997. i pet godina poslije odrekao švedskog državljanstva kako bi dobio francusko.

Glumio je i u svojim osamdesetima, nastupivši u Igri prijestolja i filmu Ratovi zvijezda: Sila se budi.

“S Bergmanom je promijenio lice svjetske kinematografije, glumio je Isusa, glumio je vraga i zaslužio nominaciju za Oscara za ulogu u kojoj nije progovorio ni riječ. Bog”, napisao je na Twitteru engleski režiser Edgar Wright.

Izvor: Agencije


Povezane

U dobi 103 godine umrla je holivudska zvijezda koja je glumila u stotinjak filmova; neki od njih postali su klasici.

06 Feb 2020
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO