Weinstein odveden u zloglasni njujorški zatvor Rikers

Nekoliko američkih medija prenijelo je da je Harveyju Weinsteinu ugrađen stent (EPA)
Nekoliko američkih medija prenijelo je da je Harveyju Weinsteinu ugrađen stent (EPA)

Bivši filmski producent Harvey Weinstein odveden je u zloglasni njujorški zatvor Rikers, deset dana nakon što je osuđen za silovanje i seksualni napad.

Šesdesetsedmogodišnji producent Paklenog šunda se, od historijske presude 24. februara, nalazio u bolnici na Manhattanu, nakon što se žalio na bolove u prsima.

Weinstein, čiji su filmovi osvajali Oscare, poslije operacije je prevezen u bolničku jedinicu u Rikersu, rekao je njegov glasnogovornik Juda Engelmayer, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Uklonjeno mu je začepljenje”, kazao je Englemayer.

Nekoliko američkih medija prenijelo je da je Weinsteinu ugrađen stent.

Prijetio mu doživotni zatvor

Weinstein je proglašen krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Haleyji 2006. godine te za silovanje Jessice Mann, bivše glumice, 2013. godine.

Oslobođen je krivnje po dvije tačke optužnice za predatorski seksualni napad, za što je mogao dobiti doživotni zatvor.

Pokret #MeToo protiv neprimjerenog seksualnog ponašanja na presudu se osvrnuo kao na historijsku, no Weinsteinov tim kaže da će uložiti žalbu.

Rikers je jedan od najpoznatijih američkih zatvora, u kojem su bile zatvorene slavne osobe, popud Sida Viciousa iz “Sex Pistolsa”, repera Tupaca Shakura i bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) Dominiquea Straussa-Kahna.

Veliki kompleks, poznat po redovnim nasilnim ispadima protiv zatvorenika i čuvara, bit će zatvoren 2026. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO