Preminuo Albert Uderzo, jedan od kreatora ‘Asterixa’

Uderzo je umro u snu u svom domu od srčanog udara, koji nije povezan s korona virusom (EPA)

Albert Uderzo, francuski crtač stripova i, zajedno s kolegom i prijateljem Reneom Goscinnyjem, autor Asterixa, jednog od najprodavanijih stripova na svijetu, umro je u dobi 92 godine, saopćila je u utorak njegova porodica.

“Albert Uderzo umro je u snu u svom domu u Neuillyju od srčanog udara, koji nije povezan s korona virusom. Već nekoliko sedmica osjećao se vrlo iscrpljeno i umorno”, rekao je njegov zet Bernard de Choisy za AFP.

Vijest o njegovoj smrti potvrdili su i Aymar du Chatenet, predsjednik Instituta “Rene Goscinny”, te njegov bivši izdavač Dargaud, prenosi Hina.

Od nastanka prvog stripa, prije gotovo 60 godina, albumi s avanturama malog brkatog ratnika Asterixa, koji se u Galiji bori protiv Rimljana, prodani su u 380 miliona primjeraka na 111 jezika.

Istovremeno je lik Asterixa postao simbol moderne Francuske te dobra roba na tržištu.

Korišten je u filmovima, crtićima, zabavnim parkovima, igračkama, videoigrama…

Rasprave i akcije s Obelixom

Taj skromni čovjek i crtač stripova sa svojim prijateljem Goscinnyjem, koji je umro 1977, stvorio je lik poznat svim Francuzima, ali i stanovnicima cijelog svijeta.

Nakon njegovog penzioniranja posljednje albume s avanturama Asterixa i njegovog velikog prijatelja Obelixa stvarali su ostali umjetnici, koji su ostali vjerni njegovom stilu i umjetničkom izrazu.

U početku je Goscinny pisao scenarij, a Uderzo ilustrirao Asterixa i njegovog vjernog “kompanjona” Obelixa, s kojim je konstantno upadao u rasprave, junačka spašavanja i romantične avanture.

Vjerno ih prati pas Idefix, jedini poznati ekološki osviješten pas, koji tužno zavija kad se ruši neko drvo.

Asterix je, uz Tin-tina i Spiroua, označio novu epohu u historiji stripa jer je pokazao da i stripovi mogu dosegnuti tiraže od više stotina miliona primjeraka.

Izvor: Agencije