Izložbe i lutkarske predstave sele se na internet

Izložba
HDLU Zagreb redovno postavlja virtualne izložbe na portal 'Zagrebački likovni umjetnici' (EPA)

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) Zagreb u jeku otkazivanja kulturnih, pa i likovnih događanja širom Hrvatske zbog korona virusa redovno postavlja virtualne izložbe na portal Zagrebački likovni umjetnici, od kojih je najnovija “Duhovnost i umjetnost”, javlja Hina.

Nakon izložbi na temu plesa i apstrakcije u fotografiji, postavljenih tokom marta, sada se predstavljaju slike dvadesetak umjetnika koje izražavaju njihove duhovne težnje, simbole, likove i stanja koja ih nadahnjuju na putu samospoznaje, kao i spoznaje cjelovitosti svijeta oko nas.

Odnos duhovnosti i umjetnosti obrađen je s različitih gledišta i uvjerenja, vjernika i onih koji slijede različite neinstitucionalne duhovne i filozofske prakse.

“Upravo u toj različitosti pojedinaca sadržano je bogatstvo cjeline, koja je skladno obogaćena tolerancijom i kreativnim suživotom, unutar kojega umjetnici žele svojom imaginacijom dotaknuti dublju stvarnost, istražiti nepoznate svjetove, odgovoriti na pitanja o smislu i osobnom poslanju, oplemeniti svoj unutarnji duhovni prostor kao dio veće cjeline”, ustvrdila je u predgovoru Krešimira Gojanović, predsjednica HDLU Zagreb.

Prema njenim riječima, umjetnici kroz slike promišljaju o postanku univerzuma, svjetlu i tami, planeti na kojoj živimo, hramu prirode koja nas okružuje, čovjekovim iskušenjima, patnjama, ali i radosti življenja.

“Istine nisu konačne jer svatko od nas posjeduje svoj osobni djelić istine, koju moramo nadopunjavati i obogaćivati u susretu sa drugim pojedincima, različitim od nas. I kroz sve te različite puteve možda se nazire neki zajednički nazivnik kao što je ljubav – ljubav prema mudrosti, ljubav prema stvaranju”, dodala je.

Među okupljenim umjetnicima su Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Ana Cerovski, Jasna Dapas, Andreja Dujnić Žmirić, Rajko Đedović, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Ivana Kolić, Mira Kos, Stjepan Kulfa, Boris Pecigoš, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas, Laura Šarabok, Petar Vidak, Mladen Žunjić.

Virtualno pozorište

Za vrijeme vanrednog stanja provodit će se mjere Vlade Srbije za zabranu okupljanja, ali beogradska dječija pozorišta nisu zatvorila svoja vrata i iz zatvorenog prostora sele se na internet, prenio je Tanjug.

Pozorište lutaka “Pinokio” igrat će predstave bez prisustva publike u svom redovnom terminu svake subote od 12 sati i prenositi ih uživo posredstvom društvenih mreža: YouTubea, Facebooka i Instagrama.

Najmlađi će imati priliku uživati iz svojih domova u najgledanijim predstavama ovog pozorišta, kao što su Tri praseta, Pepeljuga i Lepotica i zver.

Izvor: Agencije