Zlatni medvjed Berlinalea iranskom filmu ‘Nema zla’

Reditelju nije bilo dopušten dolazak na Berlinale pa je kipić Zlatnog medvjeda preuzela kćerka reditelja Rasulofa (EPA)

Pobjednik ovogodišnjeg jubilarnog 70. Berlinalea i dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film je iranski film “Nema zla” reditelja Muhameda Rasulofa.

Film “Nema zla” kroz četiri priče tematizira pitanje smrtne kazne u Iranu. Reditelju nije bilo dopušten dolazak na Berlinale tako da je Zlatnog medvjeda predsjednik žirija, britanski glumac Jeremy Irons,  kipić Zlatnog medvjeda uručio kćerki reditelja Rasulofa, javlja Hina.

Ovo je treći iranski film koji osvaja Zlatnog medvjeda od 2011.

Srebrenog medvjeda za najbolju režiju dobio je koreanski Hong Sangsoo za film “Žena koja je trčala”, a Srebrenog medvjeda, specijalnu nagradu žirija američka rediteljica Eliza Hittman za film “Never Rarely Sometimes Allways” (Nikada rijetko ponekad uvijek).

Srebrenog medvjeda za žensku ulogu osvojila je njemačka glumica Paula Beer za glavnu ulogu u filmu “Undine”, a u kategoriji za mušku ulogu italijanski glumac Elio Germano za glavnu ulogu u filmu “Volevo nascondermi” (Želio sam se sakriti).

Nagrada za film ‘Otac’

Srebrenog medvjeda za najbolji scenarij dodijeljena je italijanskoj braći Fabiu i Damianu D´Innocenzu za film „Bad Tales“ (Ružne priče).

Srebrenog medvjeda za izvanredno umjetničko dostignuće dobio je njemački kamerman Juergen Juerges za film “DAU.Nataša” ruskih reditelja Jekatarine Oertel i Ilje Kršanovskog.

Prije toga je nagradu publike za program Panorama dobio film “Otac” srbijanskog reditelja Srdana Golubovića, koji je koproducirala hrvatska producentska kuća “Propeler” iz Zagreba.

Ovogodišnji, 70. Berlinale, održan je pod novim vodstvom, Carlom Chatrianom i Mariette Riesenbeck koji su preuzeli Berlinale nakon što ga je 18 godina vodio Dieter Kosslick.

Berlinale završava u nedjelju, danom rezerviranom za široku publiku.

Uz festivale u Veneciji i Cannesu, festival u Berlin spada među najvažnija natjecanja filmskih ostvarenja u svijetu.

Izvor: Agencije


Povezane

Prvi put u 92-godišnjoj historiji dodjele Oscara, nagradu za najbolje ostvarenje osvojio je film s ne-engleskog govornog područja. Južnokorejski film „Parazit“ na satiričan način govori o društvenim

Published On 10 Feb 2020
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO