Umro slovenski kompozitor i dirigent Mojmir Sepe

U Sloveniji Sebe važi za legendarnog kompozitor i autora mnogih slovenskih evergreen kompozicija koje su osvajale nagrade na festivalu Slovenske popevke.

Mojmir Sepe je izdao jednu od  prvih džez ploča u bivšoj Jugoslaviji, a autor je oko 1.000 kompozicija zabavne muzike (Wikipedia)

U 90. godini života umro je  slovenski kompozitor, dirigent, aranžer i pijanist Mojmir Sepe,  poznat  najviše po pobjedničkim pjesmama na festivalima u bivšoj državi među kojima i na festivalu u Opatiji.

Važio je za jednog od pionira slovenske zabavne muzike, a umro je u četvrtak, objavila je u petak njegova porodica, prenosi Hin, pozivajući se na slovenske medije.

Njegova supruga bila je također poznata pjevačica Majda Sepe, a kći Polona jedna od prvih slovenskih redateljica i scenaristica.

Autor oko 1.000 kompozicija

Sepe je izdao jednu od  prvih džez ploča u bivšoj  Jugoslaviji, a autor je oko 1.000 kompozicija zabavne muzike.

Kao dirigent i kompozitor, nastupio je dva puta na završnom takmičenju za pjesmu Eurovizije, 1966. godine u Luksemburgu, kada je njegovu kompoziciju Brez besed (Bez riiječi) otpjevala Berta Ambrož, te 1970. godine u Amsterdamu kada je s njegovom pjesmom Pridi, dala ti bom cvet (Dođi, dat ću ti cvijet) kao predstavnica Jugoslavije nastupila Eva Seršen.

U Sloveniji Mojmkir Sepe važi za legendarnog kompozitora i autora mnogih slovenskih evergreen kompozicija, koje su osvajale nagrade na festivalu Slovenske popevke, u najboljim godinama te muzičke smotre.

Izvor: Agencije