Time: Biden i Harris ličnost godine

Biden i Harris su odnijeli pobjedu na nedavno održanim predsjedničkim izborima u SAD-u (EPA)

Ugledni američki magazin Time proglasio je izabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena i izabranu potpredsjednicu Kamalu Harris za ličnost godine, prenosi agencija Tanjug.

U obrazloženju uredništva magazina koje odlučuje o izboru navodi se kako su njih dvoje ponudili obnovu države, a da je „Amerika kupila ono što su prodavali“. Biden i Harris su odnijeli pobjedu na nedavno održanim predsjedničkim izborima u SAD-u.

„Za promjenu američke priče, za pokazivanje da su snage empatije veće od bijesa podele, za dijeljenje vizije iscjeljenja u ožalošćenom svijetu, Joe Biden i Kamala Harris su Timeova ličnost godine“, napisao je urednik magazina Edward Felsenthal.

Dodaje se kako je Biden imao viziju, a da je Harris prva žena, prvi Afroamerikanac i prvi Amerikanac azijskog porijekla na mjestu potpredsednika SAD-a.

Po izboru čitalaca, koji je objavljen prije četiri dana, ličnost godine su ljekari koji se bore u prvim redovima protiv pandemije korona virusa.

Više od glasa

Košarkaš Los Angeles Lakersa LeBron James proglašen sportašem godine magazina Time, prenosi agencija Hina.

Iako se Jamesova dostignuća na terenu i dalje gomilaju, on je također postao jedan od najsnažnijih glasova u sportu u vezi s rasnim i socijalnim nepravdama.

James je govorio o policijskoj brutalnosti, rasnoj nejednakosti, reformi obrazovanja i osnaživanju afroameričke zajednice. Nedavno je pomogao uspostaviti organizaciju „Više od glasa“ koja radi na tome da se poboljša odaziv birača.

„Nakon gotovo dva desetljeća u NBA ligi, James je potpuno prihvatio da je njegov talent na terenu sredstvo za postizanje nečeg većeg od njega. I ove je godine, više nego bilo koje prije nje, pokazao zašto nema premca“, napisao je Time.

James je ove godine predvodio LA Lakerse do naslova NBA prvaka osvojivši svoj četvrti naslov najboljeg u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Timeova nagrada za ličnost godine dodjeljuje se od 1927. godine, a prošle godine ličnost godine je bila švedska ekološka aktivistkinja Greta Thunberg.

Izvor: Agencije