Preminuo David Prowse, Darth Vader iz Ratova zvijezda

Prowse je glumio u dokumentarnom filmu Ja sam tvoj otac
Prowse je glumio u dokumentarnom filmu Ja sam tvoj otac

Britanski glumac David Prowse, poznat po ulozi Dartha Vadera u trilogiji Ratovi zvijezda američkog reditelja Georgea Lucasa, preminuo je u 85. godini.

David Prowse bio je engleski bodibilder iz Bristola, dizač tegova, ali i karakterni filmski i televizijski glumac.

Pozvan na audiciju

Širom svijeta bio je najpoznatiji po ulozi negativca Dartha Vadera u originalnoj trilogiji Ratovi zvijezda, a 2015. godine glumio je u dokumentarnom filmu Ja sam tvoj otac, o svojoj ulozi u Lucasovom remek-djelu naučne fantastike, prenio je BBC.

Lucas ga je primijetio 1971. godine u filmu Paklena naranča u kojem je glumio tijelohranitelja. Prowse je pozvan na audiciju za uloge Darth Vadera i Chewbacce. Kasnije je rekao da je izabrao Darth Vadera jer svi uvijek zapamte negativce. 

Izvor: Agencije


Povezane

Novi dio Ratova zvijezda, jedan od najviše iščekivanih filmova u proteklih nekoliko godina, imao je premijeru u Hollywoodu, gdje su ljudi danima kampovali da bi bili dio otvaranja. To je jedna od najvećih premijera koju je Los Angeles ikada vidio. Objedinila je originalnu glumačku postavu, i očekuje se da će srušiti rekorde blagajni.

Više od 10 miliona eura – toliko godišnje Hrvatska zaradi glumeći filmsku kulisu za brojne holivudske, evropske, pa i bollywoodske filmove i serije.Državni poticaji, uz raznolik sadržaj na malom geografskom prostoru pokazali su se kao dobitna kombinacija.Uvjerljivo najpoželjnija lokacija je Dubrovnik, koji je ovih dana, filmski set Ratova zvijezda.

Deset godina nakon što je čuveni režiser George Lucas poručio da se Ratovi zvijezda više neće snimati za veliki ekran, dogodio se neočekivani obrat. Nova će trilogija ipak stići u kina širom svijeta, ovaj put pod dirigentskom palicom novih vlasnika.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO