Nagrada Booker za škotskog autora Douglasa Stuarta

Autor, kojem su 44 godine, i sam je odrastao u Glasgowu odakle je otišao u New York kako bi radio u modnoj industriji (The Booker Prizes)
Autor, kojem su 44 godine, i sam je odrastao u Glasgowu odakle je otišao u New York kako bi radio u modnoj industriji (The Booker Prizes)

Nagrada Booker, ugledna britanska književna nagrada, dodijeljena je u četvrtak navečer Škotu Douglasu Stuartu za „Shuggie Bain“, njegov prvi roman, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

„Shuggie Bain“ je priča o osamljenom dječaku u potrazi za vlastitim identitetom koji nesebično voli svoju majku, ovisnicu o alkoholu i ostaje uz nju dok ona proživljava pakao.

Radnja se odvija u Glasgowu 1980-ih, u doba tačerizma obilježenog siromaštvom, ekonomskom krizom, marginalizacijom radničke klase i vjerskim sektaštvom.

Ta velika freska opustošenih života malih ljudi koja magistralno oslikava ljubav, razočeranje, ovisnost i samouništenje, djelo je fascinantno, koliko i potresno.

Novac i ugled

Autor, kojem su 44 godine, i sam je odrastao u Glasgowu odakle je otišao u New York kako bi radio u modnoj industriji.

Nagrada Booker, ustanovljena 1969., svake se godine dodjeljuje piscu „najboljeg romana na engleskom jeziku“.

Nagrada donosi pobjedniku 55.000 eura i međunarodni ugled, navode agencije.

Svečanost predaje nagrade koja je u Velikoj Britaniji isto što i Goncourt u Francuskoj, bila je organizirana u dvorani Roundhouse, na sjeveru Londona, ali je više poznatih osoba, među njima i autor, učestvovalo putem videoveze zbog pandemije COVID-a 19.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO