Preminuo Sean Connery, prvi James Bond

U dugačkoj karijeri dobio je jedan Oscar, dvije Bafte i tri Zlatna globusa. 
U dugačkoj karijeri dobio je jedan Oscar, dvije Bafte i tri Zlatna globusa. 

Filmska glumačka legenda porijeklom iz Škotske, Sean Connery, koji je međunarodnu slavu stekao ulogom uglađenog, seksepilnog i sofisticiranog britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda, a kino dvoranama je dominirao puna četiri desetljeća, umro je u dobi od 90 godina, izvijestili su u subotu BBC i Sky News, prenosi Hina.

Connery je odrastao u siromašnom dijelu Edinburgha u siromašnoj porodici.

Za život je, među ostalim zarađivao kao radnik u pogrebnom poduzeću u kojem je polirao lijesove, zatim kao mljekar te kao spasilac, prije nego što mu je hobi – bavljenje bodybuildingom pomoglo u pokretanju glumačke karijere koja ga je učinila jednom od najvećih svjetskih glumačkih zvijezda.

Većina gledatelja pamtit će ga kao tajnoga britanskog agenta 007, lika nastalog po predlošku romanopisaca Iana Fleminga, a Connery ga je utjelovio u sedam filmova o Jamesu Bondu. Prvi je bio “Dr. No” iz 1962. godine.

Pred kraljicom u škotskom kiltu

Visok i naočit, dubokog i zvonkog glasa, Connery je osim Bonda odigrao niz značajnih uloga te je osvojio Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu “Nedodirljivi” (1987.) u kojemu je utjelovio nepokolebljivog čikaškog policajca.

Imao je 59 godina kad ga je časopis ‘People’ godine 1989. proglasio “najseksepilnijim muškarcem”.

U privatnom je životu bio gorljivi pobornik nezavisnosti Škotske te je na ruci, dok je služio u Kraljevskoj mornarici imao istetovirane riječi “Scotland Forever”.

Kad ga je u 69. godini britanska kraljica Elizabeta II. proglasila vitezom stigao je odjeven u zeleno-crni karirani škotski kilt, koji je pripadao članovima porodice MacLeod, s majčine strane.

Izvor: Agencije


Povezane

Britanski glumac koji se proslavio tumačeći ulogu britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda umro je u 89. godini.

23 May 2017

Ljubiteljima špijunskih filmova o Jamesu Bondu obećava se nesvakidašnje iskustvo unutar austrijske planine. Otvoriće se novi muzej posvećen agentu 007. Osmišljen je da izgleda kao skrovište zlikovca.

U dobi 103 godine umrla je holivudska zvijezda koja je glumila u stotinjak filmova; neki od njih postali su klasici.

06 Feb 2020
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO