‘Disney’ ažurirao upozorenja na rasizam u crtanim filmovima

Kompanija je prva upozorenja uz filmove dodala u novembru prošle godine (EPA)
Kompanija je prva upozorenja uz filmove dodala u novembru prošle godine (EPA)

Kompanija “Disney” je ažurirala upozorenje na rasizam u klasičnim crtanim filmovima, koje sada sadrži snažniju poruku i kritiku negativnog prikazivanja drugih kultura.

Na streaming kanalu Disney+ filmovi poput Dumba, Petra Pana i Knjige o džungli sada imaju upozorenje na stereotipe, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

“Ovaj program uključuje negativne prikaze i/ili loš odnos prema ljudima ili kulturama”, navodi se u upozorenju.

“Ti su stereotipi bili pogrešni onda, a pogrešni su i sada”, ističe se.

Stvaranje inkluzivnije budućnosti

“Umjesto da uklonimo sadržaj, želimo priznati njegov štetan utjecaj, učiti iz njega i potaknuti razgovor radi stvaranja inkluzivnije zajedničke budućnosti”, navodi se u poruci.

Upozorenje imaju filmovi poput Mačke iz visokog društva, koji prikazuje mačku “žutog lica” koja svira klavir štapićima, kao i film Petar Pan, gdje se na američke Indijance referira kao na “crvenokošce”.

Kompanija je prva upozorenja uz filmove dodala u novembru prošle godine.

Neki filmovi, poput Pjesma juga, iz istih razloga više nisu dostupni na kanalu Disney+.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik SAD-a poništio je propis koji je uveo njegov prethodnik Barack Obama, a čiji je cilj bio okončati rasnu diskriminaciju u procesu rješavanju stambenog pitanja. Trump tvrdi da će njegova odluka donijeti više slobode lokalnim vlastima, ali njegovi kritičari ističu da je to dio predizborne strategije – povezivanja pitanja rase i sigurnosti u predgrađima.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO