‘Quo vadis, Aida’ najbolji strani film Filmskog festivala u Antaliji

Film ‘Quo vadis, Aida’ premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji (Ustupljeno Al Jazeeri)

Film Quo vadis Aida bh. rediteljice Jasmile Žbanić, koji tematizira genocid počinjen u Srebrenici i koji je imao svjetsku premijeru u Veneciji, proglašen je najboljim stranim dugometražnim filmom na 57. Filmskom festivalu u Antaliji.

Najboljim filmom ovogodišnjeg festivala proglašen je film Hayaletler (Duhovi), autorice Azre Deniz Okyay.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Ahmet Mumtaz Taylan, a nagradu za najbolju glumicu podijelilo je pet turskih glumica – Tugce Yolcu, Sureyya Kilimci, Elif Urse, Gulcin Kultur Sahin i Canan Atalay.

Potom su proglašena i najbolja međunarodna ostvarenja na ovogodišnjem festivalu, a najboljim filmom u ovoj kategoriji proglašen je Quo vadis, Aida?, autorice Jasmile Žbanić, prenosi Anadolija.

Najboljim rediteljem proglašen je iranski filmski autor Massoud Bakhshi za film Najduža noć, nagradu za najbolju mušku ulogu podijelili su Ali Sulmian i Salim Daw, a najboljom glumicom proglašena je Natasa Stork za ulogu u filmu Priprema za partnerstvo na neodređeno vrijeme.

Bh. kandidat za Oscara

Ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za prestižnu nagradu Oscar, film Quo vadis, Aida?, svjetsku premijeru imao je u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu.

Radnja filma govori o genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine, a glavni lik, Aida, radi kao prevoditeljica u Srebrenici, “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, Bosna i Hercegovina), a film je realiziran u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu s Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Izvor: Agencije