Polanski u centru polemike nakon niza nominacija za Cesara

Polanski se našao na meti nove optužbe za silovanje (EPA)

U Francuskoj se ponovo rasplamsala polemika o Romanu Polanskom nakon što je njegov film Optužujem u srijedu nominiran za nagradu Cesar, francuski Oscar, u cijelom nizu kategorija premda je dolazak u kino-dvorane pratila nova optužba protiv francusko-poljskog režisera za silovanje.

Optužujem, historijski triler o slučaju Dreyfus (veliki politički skandal u novijoj francuskoj historiji), sa Jeanom Dujardinom, koji je na venecijanskoj Mostri okrunjen Velikom nagradom ocjenjivačkog suda, nominiran je za najveću nagradu francuskog filma u 12 kategorija, uključujući dvije glavne: najbolja režija i najbolji film, prenijela je Hina.

Ta vijest odmah je izazvala polemiku o 86-godišnjem režiseru, čije nagrađivanje teško pada dijelu javnosti i feministicama.

Na društvenim mrežama pojavio se velik broj reakcija, pa je Polanski među najčešćim temama objava na Twitteru.

“Dvanaest nominacija za film Polanskog Optužujem! Dvanaest, kao i broj žena koje ga optužuju za silovanje! Sramota @Cezari”, odmah je na Twitteru reagiralo udruženje “Odvaži se na feminizam”, koje je pozvalo na proteste ispred dvorane Pleyel u Parizu, gdje će 28. februara biti održana 45. dodjela Cesara.

Za krivična djela nastupila zastara

“Francuska filmska akademija nije ustanova koja treba zauzeti moralni stav”, odgovorio je njen predsjednik Alain Terzian, odgovarajući na pitanja nakon objave vijesti o nominacijama.

“Ako se ne varam, 1,5 miliona Francuza gledalo je film, pa pitajte njih”, rekao je.

Polanski, koga američko pravosuđe goni u okviru suđenja za spolni odnos s maloljetnicom pokrenut 1977, našao se na meti nove optužbe za silovanje, koju je iznijela Francuskinja Valentine Monnier, što režiser poriče.

Njena optužba za silovanje uslijedila je nakon optužbi više žena posljednjih godina za krivična djela za koja je nastupila zastara.

Izlazak filma u novembru u Francuskoj pratili su protesti, u kojima se ometalo prikazivanje filma i pozivalo na njegov bojkot iako je privukao 1,5 miliona gledalaca.

Osim filma Optužujem, za nagradu Cesar nominirani su Jadnici Ladja Lyja, Lijepo doba Nicolasa Bedosa, s po 11 nominacija, i Portret djevojke koja izgara Celine Sciamme.

Izvor: Agencije