Bryant i Coelho zajedno pisali knjigu za djecu

Smrt legendarnog košarkaša potresla je svjetsku javnost (EPA)

Tragično preminuli bivši košarkaški as Kobe Bryant i brazilski pisac Paulo Coelho radili su na zajedničkoj knjizi za djecu, ali je autor Alhemičara izbrisao nacrt knjige poslije Bryantove pogibije u helikopterskoj nesreći, javlja AP.

Coelho (72) je rekao američkoj agenciji da su Bryant i on razgovore o tom projektu počeli 2016. godine, kada se košarkaš Lakersa i petostruki osvajač titule šampiona NBA oprostio od dvadesetogodišnje karijere, a da su knjigu počeli da pišu prije nekoliko mjeseci.

Čim je čuo za Bryantovu smrt, Coelho je potvrdio da će izbrisati nacrt knjige, jer ne želi da je završi bez njega.

“Izbrisao sam nacrt jer nisam vidio nikakav smisao u objavljivanju knjige bez njega. To ne bi ništa relevatno značilo ni za njega ni za njegovu porodicu”, rekao je Coelho u telefonskom razgovoru za AP iz svog doma u Ženevi.

Inspiracija za djecu

“To ne znači da će me to spriječiti da jednog dana pišem o stvarima koje sam naučio od Kobea i o tome kako je on bio čovjek veći od života”, rekao je brazilski pisac, dodavši da, ipak, “knjiga za djecu više nema smisla”.

Poznati pisac, čije su knjige prodane u desetinama miliona primjeraka širom svijeta, rekao je da je ideja knjige bila kako inspirisati djecu iz ugroženih porodica, kao i djecu iz nižih slojeva društva da se kroz sport izbore za svoje mjestu u svijetu.

Bryantov “Granity Studios” objavio je romane za srednjoškolce i mlade, a 2018. i njegovu autobiografiju The Mamba Mentality: How I Play. Mamba je bio Bryantov nadimak.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO