Preminuo Terry Jones, zvijezda ‘Montyja Pythona’

Anarhični humor serije 'Leteći cirkus Montyja Pythona' revolucionirao je britansku komediju (EPA)

Terry Jones, glumac, pisac, scenarist, filmski režiser i historičar, jedan od utemeljitelja slavne britanske komičarske grupe “Monty Python”, umro je u dobi 77 godina.

Rođen je u Velsu, a diplomirao je na Univerzitetu u Oxfordu, prenosi Hina.

Zajedno s Michaelom Palinom, koga je upoznao na tom univerzitetu, počeo je pisati i izvoditi komedije.

Ubrzo su osnovali grupu “Monty Python” sa studentima na Univerzitetu u Cambridgeu (Eric Idle, John Cleese, Graham Chapman) te američkim animatorom i sineastom Terryjem Gilliamom.

Jonesov režiserski prvijenac bio je prvi film grupe, Monty Python i Sveti gral, koji je režirao u saradnji s Gilliamom, a zatim je sam potpisao režiju ostalih “Pythonovih” filmova, kultni film Brianov život te Smisao života.

Jones je dugo bolovao od rijetkog oblika demencije (FTD).

‘Emisije i pjesme živjet će zauvijek’

U saopćenju njegove porodice navodi se da je Jones preminuo u utorak navečer nakon “duge, izuzetno hrabre borbe, popraćene dobrim humorom”, prenosi Anadolija.

“Njegov rad s ‘Montyjem Pythonom’, njegove knjige, televizijske emisije i pjesme živjet će zauvijek”, saopćila je Jonesova porodica.

Grupu britanskih komičara, osim Jonesa, činili su i Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle i Michael Palin.

Grupa se okupila oko stvaranja televizijske serije Leteći cirkus Montyja Pythona, a njihov anarhični humor revolucionirao je britansku komediju.

Izvor: Agencije