Pobjednik festivala AJB DOC nominiran za Oscara

Film, izraz ljubavi mlade majke prema kćerki, govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu

Akademija filmskih umjetnosti i nauka objavila je u ponedjeljak nominacije za najbolje filmove u svim kategorijama za 92. dodjelu nagrade Oscar.

Dobitnik glavne nagrade na AJB DOC Film Festivalu, dokumentarni film Za Samu, jedan je od pet nominiranih za najbolji dokumentarni film, navela je Anadolija.

U toj kategoriji nominirano je pet filmova: Za Samu, Američka fabrika, Rub demokratije, Medena zemlja i Pećina.

Drugi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans otvoren je filmom Za Samu, a odlukom žirija pripala mu je Nagrada za najbolji film takmičarske selekcije Festivala.

Za Samu je intimno i epsko putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene.

Uskoro projekcija na AJB

Taj film, izraz ljubavi mlade majke prema kćerki, govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se oko nje vodi kataklizmički sukob.

Waad kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno se boreći s nemogućim izborom: pobjeći iz grada kako bi zaštitila život kćerke, znajući da bijeg znači odustajanje od borbe za slobodu, za koju je već žrtvovala toliko mnogo.

Dokumentarac Za Samu će uskoro biti prikazan na Al Jazeeri Balkans.

Nominacije za 92. dodjelu Oscara objavljene su u 24 kategorije, a pobjednici će biti objavljeni na ceremoniji zakazanoj za 9. februar.

Izvor: Agencije