‘Dnevnik Diane Budisavljević’ najbolji film na festivalu u Jerusalemu

Film strogo i pažljivo kombinira finoću fikcije, arhivske materijale i svjedočanstva, zaključio je žiri (Luka Stanzl / Pixsell)

Film Dnevnik Diane Budisavljević režiserke Dane Budisavljević osvojio je nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnoj konkurenciji Jerusalem Jewish Film Festivala, što je 12. nagrada tom filmskom ostvarenju.

Žiri je obrazložio da je nagradio film koji se bavi nepoznatim poglavljem Drugog svjetskog rata – progonom Srba pravoslavaca iz tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH), saveznice nacista, prenijela je Hina.

“Temeljen na dnevniku Diane Budisavljević, žene koja je bilježila tok akcije spašavanja hiljada djece, film strogo i pažljivo kombinira finoću fikcije, arhivske materijale i svjedočanstva”, istaknuo je žiri.

U žiriju festivala, održanog krajem 2019. godine, bili su režiserke i producentice Esther Hoffenberg i Nurit Kedar, te politički karikaturist i ilustrator Michel Kichka.

Osvojio ukupno 12 nagrada

Producenti i distributer filma, zagrebački Hulahop, izvijestio je da su interes za film već iskazale brojne škole, pa će krajem januara, povodom Dana sjećanja na Holokaust, biti prikazan u Daruvaru, Rijeci i Puli te u sklopu stručnog skupa “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprječavanju zločina protiv čovječnosti”, koji će biti održan u Slavonskom Brodu, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Film će uskoro biti prikazan i na Goeteborg Film Festivalu, u programu “Novi glasovi”.

Dnevnik Diane Budisavljević osvojio je ukupno 12 nagrada – nakon šest nagrada na Pulskom filmskom festivalu, među kojima je i Velika zlatna arena za najbolji film, nagrađen je u njemačkom Cottbusu, kao najbolje debitantsko ostvarenje; u Beogradu, na festivalu “Slobodna zona”, te na Zagreb Film Festivalu, nagradom žirija mladih, što je bio poticaj da se, nakon redovnog kinoprikazivanja, film u 2020. godini počinje prikazivati djeci srednjoškolskog uzrasta.

U hrvatskim kinima igrao je 11 sedmica, a od pulske premijere pogledalo ga je više od 31.000 gledalaca.

Redovno je prikazivan u kinima u Bosni i Hercegovini, dok se još prikazuje u Srbiji, u kojoj je, s više od 22.000 gledalaca, zauzeo mjesto najgledanijeg hrvatskog filma u toj zemlji.

Izvor: Agencije