Film ‘Za Samu’ pobjednik drugog AJB DOC festivala

Nagrada žirija za najbolji film drugog AJB DOC festivala dokumentarnog filma pripala je filmu Za Samu, autorice Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa, a za sve članove ta odluka, kako su kazali, bila je nedvojbena.

“To je film o mladoj majci i novinarki, njenom suprugu ljekaru i njihovoj bebi Sami te životu pod opsadom u improviziranoj bolnici, dok nad njihovim glavama u Halepu u Siriji padaju bombe. Film je snimljen kao priča majke svom djetetu. Ta jedinstvena metoda omogućila nam je da vidimo i osjetimo intimne i direktne emocije glavnih likova i onih oko nje koji proživljavaju svakodnevni teror”, piše u obrazloženju žirija.

“Čast nam je uručiti nagradu žirija režiserki Waad al-Kataeb i Edwardu Wattsu”, zaključili su iz žirija.

Detalj sa ceremonije zatvaranja AJB DOC

Nagrada za Žudnju za povratkom

Članovi međunarodnog žirija, priznati su i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Ademir Kenović iz Bosne i Hercegovine, Thierry Detaille iz Belgije, Victoria Bruce iz Sjedinjenih Američkih Država, Ivana Pauerova iz Češke i Adel Ksiksi iz Al Jazeera Documentary Channela.

Prije dodjele glavne nagrade internacionalni žiri odlučio je dati Specijalno priznanje filmu Put patriotizma režiserke Caroline Troedsson, jer smatraju da donosi važnu perspektivu ovom festivalu, kao i svijetu izvan Balkana.

Film Put patriotizma govori o suđenju zbog korupcije kosovskom ministru Fatmiru Limaju i švedskoj sutkinji Marie Tuma, koja vodi to suđenje.

Žiri je u odluci kazao da je “režiserka na vješt način postigla dinamičku napetost, dok je istovremeno ‘plela’ kompliciranu priču o zemlji koju prožima duboko ukorijenjena korupcija, sumorna potraga za pravdom i neplanirani neuspjeh međunarodnih aktera. Dodali su kako smatraju da važni filmovi poput ovoga mogu inspirirati režisere da se počnu baviti balkanskim pričama koje će pokrenuti ozbiljan dijalog o ključnim temama u ovoj regiji, ali i širom svijeta.

Nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, dodijeljena je filmu Žudnja za povratkom Katrine W. Kjaer.

Promjena i pojedinca i društva

To je intimna priča od globalnog značaja o posljedicama sistemskog kršenja ljudskih prava u međunarodnom sistemu za usvajanje djece, prikazana iz ugla tinejdžerke kao središnjeg lika filma, i njene borbe za pravdu.

Nagradu je predstavnicima filma uručio selektor Sead Kreševljaković.

Programski žiri svoju je odluku pojasnio time da je “promjena potrebna kako pojedincu tako i društvu”.

Kada vam oduzmu kulturu, maternji jezik i religiju, oduzeli su vam sve, kazao je Programski žiri u odluci i zapitao se: “Treba li se pomiriti s tim, ili krenuti u borbu protiv sistema i pojedinaca?”

Ovaj film dokazuje da je svaka promjena moguća ako ste odlučni u svojoj namjeri, ali i pokazuje svu snagu pojedinca, piše u obrazloženju žirija, uz opasku da je osvojio srca njegovih članova.

Nagrada publike dodijeljena je filmu Nevjerovatno putovanje autora Alvara Gonzalez-Allera i Olivera Valentea.

Nevjerovatno putovanje na veliko platno donosi priču o najvećem uspjehu bh. košarkaške reprezentacije i njenom odlasku na Evropsko prvenstvo u Njemačku 1993. godine, gdje je osvojila osmo mjesto.

Detalj sa ceremonije zatvaranja AJB DOC-a

Festival ‘zatvara’ Kuća male zvijezde

Film je prikazan u okviru selekcije AJB Prikazuje, a publika je u do posljednjeg mjesta popunjenoj sali autore filma nagradila višeminutnim aplauzom i stojećim ovacijama.

Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada, čast da zatvori AJB DOC pripala je filmu Kuća Male Zvijezde, autorice Slađane Lučić, koji govori o Nudžejmi Softić, lektorici iz Sarajeva, djevojci koja je odlučila sve svoje životne traume i tragedije pretrčati, razbijajući ujedno društvene predrasude prema hidžabu.

Pored Slađane Lučić, na realizaciji filma radila je i Tamara Babun, mlada producentica bogatog iskustva u svijetu dokumentarnog filma.

Duža verzija filma predstavljena je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a televizijska verzija prikazana je prvi put na zatvaranju drugog izdanja AJB DOC Film Festivala.

Uz drugo izdanje AJB DOC Film Festivala održani su i trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore, pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti Al Jazeere Balkans Ede Čelebića.

Također je održana prezentacija režiserke Rawan Damen Ambasador Palestine.

Drugo izdanje međunarodnog Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održano je u Sarajevu od 20. do 24. septembra.

Tokom pet dana trajanja AJB DOC Film Festivala publika je imala priliku vidjeti 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije.

Svi prikazani filmovi objedinjeni su sloganom AJB DOC-a “Promjena/Change”, čime se želi ukazati na težnju i potrebu za promjenom, koja se dešava i neophodna je pojedincu i društvu, tehnologiji isto koliko i okruženju.

Ipak, najbitniji je čovjek, koji je dovoljno snažan da doživi i potakne promjeni u vlastitoj okolini.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Osim premijera dokumentarnih filmova, AJB DOC Film Festival ugostio je ovih dana u Sarajevu brojne ugledne filmske radnike i istraživačke novinare. Tri dana trajala je radionica za mlade autore pod vodstvom Phila Reesa, osnivača Odjela za istraživačko novinarstvo na Al Jazeeri i autora knjige “Večera s teroristima”. 

Published On 24 Sep 2019

U prethodna tri dana na festivalu je prikazano dvadeset filmova uz veliko interesovanje publike i medija, a svečana ceremonija zatvaranja i dodjela festivalskih nagrada biće održana večeras u 20, sati u sarajevskom Cinema Cityu.

Published On 24 Sep 2019

Pretposljednjeg dana AJB DOC Festivala dokumentarnog filma premijerno je prikazan bosansko-hercegovački film “Sjedi da se ispričamo”, u režiji braće Aziza i Mirze Ćehe. Priča je to o Jasminu Džemiđiću, aktivisti za prava osoba s invaliditetom koji se u slobodno vrijeme bavi stand-up komedijom i tako razbija stereotipe. 

Published On 23 Sep 2019
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO