Festival Bitef: Pune sale i raznovrstan program

Režiser Milo Rau podsjetio je na tematsku liniju koju pratimo tokom cijelog 53. Bitefa, navedeno je u saopćenju (Ustupljeno Al Jazeeri)
Režiser Milo Rau podsjetio je na tematsku liniju koju pratimo tokom cijelog 53. Bitefa, navedeno je u saopćenju (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nakon pet dana trajanja, punih pozorišnih sala, aplauza i raznovrsnog programa 53. izdanje Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (Bitef) ulazi u finiš. Do 26. septembra publika će uživati u predstavama glavnog programa iz šest zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike i raznovrsnim pratećim programima.

Festival je 18. septembra svečano otvorila poznata koreografkinja Constanza Macras, koja će nakon festivala otvoriti novu sezonu Bitef teatra predstavom Gradovi kojih više nema.

Nakon toga je režiser Milo Rau još jednom očarao publiku predstavom Orest u Mosulu i podsjetio na tematsku liniju koju pratimo tokom cijelog 53. Bitefa, navedeno je u saopćenju Festivala.

Dan kasnije u festival se uključio i prateći program, koji je otvorila jubilarna, 20. Bitef polifonija, a publika je imala priliku ispratiti i Filozofski teatar s Normanom Ohlerom i Srećkom Horvatom. Istog dana glavni program zatvorile su dvije predstave, domaća produkcija Zašto je poludeo gospodin R? i predstava iz Hrvatske Mladež bez Boga režisera Boruta Šeparovića.

Pokon-koncert Beti Đorđević

Uslijedile su predstave Cirkobalkane, Istorija nasilja, Yuropa, te Tartuffe mladog režisera Igora Vuka Torbice.

Bitef Grad za drugu polovinu 53. Bitefa otvoren je 22. septembra u Luci Beograd. Predstava kojom je otvoren došla je iz Francuske, Nemoralne priče – 1. dio: Kuća majka, koautorice i izvođačice Phije Menard, a program su nastavile četiri predstave glavnog programa  O mesu i betonu koreografkinje Luciane Lare, Ali: Strah jede dušu Sebastijana Horvata, cirkuska predstava Retke ptice grupe autora te predstava Pozvani čuvene kompanije Ultima Vez iz Brisela.

Za sam kraj festivala, 26. septembra, nakon svečanog zatvaranja i proglašenja dobitnika nagrada, Bitef je odlučio građanima Beograda pokloniti koncert Beti Đorđević, izvođačice pjesme “Počnimo ljubav iz početka” (što je i slogan ovogodišnjeg Bitefa), za koji će ulaz biti slobodan i koji će biti održan u Luci Beograd, na samoj obali Dunava.

Bitef se, kako se kaže u saopćenju Festivala, trudi biti otvoren za što raznovrsniju publiku putem cijene karata, koja je višestruko manja od ekonomske, akreditacija, besplatnih programa, ali i slobodnog ulaza za posebno osjetljive društvene grupe, te nastavlja biti društveno odgovoran.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Među najmlađim je dobitnicama Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu za najbolju glumicu za ulogu Bademe u filmu Kuduz. Burne devedesete 20. vijeka odvele su je u SAD, gdje i sada živi. Za Al Jazeeru govori i o životu u SAD-u, izazovima glumačke profesije te slabostima u društvima nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO