Seriji ‘Igra prijestolja’ pripala najprestižnija Emmy nagrada

Glumac Peter Dinklage pobijedio je u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu u dramskoj seriji (EPA)

U Microsoft teatru u Los Angelesu održana je 71. ceremonija dodjele nagrada Emmy koje slove kao televizijski Oscar.

Igra prijestolja ušla je u ove nominacije kao vodeća serija sa čak 32 nominacije, uključujući one za čak devet glumaca. Upravo je ona osvojila najprestižniju nagradu za najbolju dramsku seriju četvrti put zaredom, čime se izjednačili po broju osvojenih Emmyja sa serijama Mad Men, West Wing, Hill Street Blues i L.A. Law.

Glumac Peter Dinklage pobijedio je u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu u dramskoj seriji, u kojoj je serija imala još dvije nominacije. Također, ova serija odnijela je glavnu i najiščekivaniju nagradu za najbolju dramsku seriju, gdje se cijela postava uz poznate zvukove uvodne špice ponosno popela na binu.

Serija Fleabag pomela je konkurenciju u kategoriji humoristične serije i dobila Emmy nagrade za najbolji scenarij, najbolju režiju (pilot epizodu), najbolju glavnu žensku ulogu i najbolju humorističnu seriju.

Nagrada za najbolju režiju 

Serija Chernobyl trijumfovala je u kategorijama za najbolju režiju, najbolji scenarij za mini seriju ili televizijski film te za najbolju mini seriju, prenosi Anadolija.

Uz pjesmu Cyndi Lauper, Time after time, koju je izvela mlada pjevačica Halsey, odana je počast svim velikanima televizijske industrije koji su preminuli prošle godine.

Posebno emotivni trenuci bili su izlazak glumaca Igre prijestolja koji su se na pozornici oprostili od serije. Uporedo s tim, publika se oprostila i od televizijskih serija Potpredsjednica, Gotham, Kuća od karata, a erupciju emocija su izazvali i kadrovi iz popularne Teorije velikog praska.

Izvor: Agencije