U Sarajevu počeo drugi AJB DOC Film Festival

Drugo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u organizaciji televizijske kuće Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, otvoreno je večeras, a za prvu projekciju izabran je film Za Samu autora Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa.

Publika će na festivalu, koji traje do 20. do 24. septembra, moći pogledati 23 dokumentarna filma, a svaki od njih prikazuje težnju ka promjeni, što je i slogan ovogodišnjeg festivala, koja se očituje u pojedincu, ali i u društvu.

Zvanična takmičarska selekcija predstavit će 12 dokumentarnih filmova namijenjenih televizijskom emitiranju, dok će u netakmičarskoj selekciji biti prikazano pet najboljih naslova s evropskih i svjetskih festivala. Osim toga, bit će prikazano i šest filmova u okviru programa AJB Prikazuje, koji će se uskoro naći i u programu Al Jazeere Balkans.

Na festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Međunarodni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije i dodijeliti AJB DOC Main Award, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za Nagradu publike.

Netakmičarska selekcija Last Minute Cinema predstavit će pet dokumentarnih filmova koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmiranim evropskim i svjetskim festivalima.

Osim toga, tokom festivala, u terminu od 10 do 12 sati, bit će održani trening i radionica istraživačkog novinarstva za novinare i mlade autore pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti Al Jazeere Balkans Ede Čelebića. 

U nedjelju, 22. septembra, u 13 sati u Cinema Cityju zakazana je prezentacija “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život”, koju će održati Rawan Damen, režiserka i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador.

Drugo izdanje AJB DOC Film Festivala, osim prikazivanja filmova, uključuje i Q&A sesije nakon projekcija, druženja s autorima, izložbe i druge popratne sadržaje koji će stvoriti ambijent za upoznavanje i razmjenu iskustava i biti platforma za ideje i nove projekte. 

Veliki interes publike na prošlogodišnjem izdanju festivala

Brojni filmovi

U ovogodišnjem Takmičarskom programu AJB DOC festivala bit će prikazani filmovi Bellingcat: Truth in a Post – Truth World, Bjarne Hates the Camera, For Sama, Girl in Return, Patriotic Highway, Rodeo: Taming a Wild Country, Sakawa, The Coach, The Sworn Virgin and the Girl, Vote for Kibera, Bulgarian Dream.

U programu Last Minute Cinema bit će prikazani filmovi: Cold Case Hammarskjold, Midnight Traveler, On Her Shoulders, Srbenka, The Cleaners.

U programu AJB Screening bit će prikazani: Little Star Rising, Light-Footed, Ask Freely, Sit Down Comedy Show, The Long Shot, The Rope.

Festival će otvoriti projekcija filma Za Samu, prvog dugometražnog dokumentarnog filma Emmyjem nagrađivanih Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa.

Ovo je i prvi film koji će biti prikazan u okviru ovogodišnjeg Takmičarskog programa.

“Film Za Samu intimno je i epsko putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene. Ovaj film, izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki, govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se oko nje vodi kataklizmički sukob. Waad svojom kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno se boreći s nemogućim izborom – pobjeći iz grada kako bi zaštitila život svoje kćerke, znajući da bijeg znači odustajanje od borbe za slobodu, za koju je već toliko žrtvovala”, stoji u kratkom opisu filma.

Drugi film koji će biti prikazan prvog festivalskog dana jest Čistači Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka. Film će biti prikazan u okviru programa Last Minute Cinema i donosi priču o izazovima savremenog virtualnog svijeta, a u kratkoj bilješci o filmu rečeno je, između ostalog, i sljedeće:

“Zavirite u nepoznatu industriju digitalnog čišćenja, skriveni treći svijet, gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Upoznajemo pet ‘digitalnih njuškala’ među hiljadama drugih koje je angažirala Silikonska dolina, a posao im je brisanje ‘neprikladnih’ sadržaja s interneta. Uporedo, upoznajemo ljude širom svijeta na čije je živote značajno utjecala internetska cenzura. Tipični ‘čistač’ svakodnevno mora pregledati i ocijeniti hiljade uznemirujućih fotografija i videozapisa, što trajno utječe na njegovu psihu.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Sarajevu večeras počinje Dokumentarni filmski festival Al Jazeere Balkans AJB DOC Film Festival. Nakon prošlogodišnjeg prvijenca, u okviru drugog izdanja posjetioci će moći pogledati 23 filmska uratka. Sarajevo će tako sljedećih pet dana biti regionalni centar najboljih dokumentarnih filmova, od kojih su neki već pobrali nagrađeni na svjetskim festivalima.  

Published On 20 Sep 2019
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO