Svjetskom premijerom filma ‘Sin’ otvoren 25. Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival, njegovo 25. izdanje, večeras je svečano otvoren ceremonijom koja je održana u 20.15 sati u Narodnom pozorištu u glavnom gradu BiH.

Kao i prethodnih godina organizatori su najavili veliki broj uglednih gostiju iz svijeta filma i, naravno, ogroman broj filmskih projekcija, rekordnih 270, u više takmičarskih programa.

Nakon svečane ceremonije otvaranja, na kojoj je domaćin bio mladi bh. glumac Igor Skvarica, održava se svjetska premijera filma “Sin“, režiserke Ines Tanović, prenosi Anadolija.

Uloge u filmu ostvarili su: Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Lidija Kordić, Hamza Ajdinović…

Počasno Srce Sarajeva

Reditelju Pawelu Pawlikowskom i Alejandru Gonzalezu Inarrituu uručeno je Počasno Srce Sarajeva.

SFF je Pawlikowskom na ovaj način odalo priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i BiH.

Poljski reditelj Pawel Pawlikowski poručio je da je Sarajevo posjećivao godinama, prije rata, nakon rata i da je ono po njemu grad jakog srca.

“To je srce zaista jako, jače od ideologija, nacionalizma, različitih stvari iz historije. Ovaj festival je nešto što to oslikava”, rekao je Pawlikowski, prenosi Anadolija.

Oskarovac Alejandro Gonzalez Inarritu poručio je da je Srce Sarajeva izuzetno priznanje za njegov rad.

“Pozivan sam nekoliko puta tokom godina, ali iz profesionalnih i ličnih razloga nisam mogao. Uvijek sam sanjao o tome da dođem u Sarajevo i sada taj san proživljavam. Ovdje sam sa suprugom, kćerkom i prijateljima. Ovu čast dijelim sa svojim dragim prijateljima Pawlikowskim i Danisom Tanovićem”, rekao je Gonzalez Inarritu.

Program Posvećeno će prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova, od dokumentaraca koje je radio za BBC do najnovijih uspješnica “Ida” i “Hladni rat”. Pawlikowski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine, kada je predstavio film “Ida” te prošle godine, kada je “Hladni rat” otvorio festival.

Rođen 1957. godine u Varšavi, Pawlikowski je kao 14-godišnjak iz Poljske prvo otišao u Veliku Britaniju, zatim u Njemačku i Italiju, prije nego što se 1977. skrasio u Velikoj Britaniji. Studirao je književnost u Londonu i na Oxfordu. Kasnih 1980-ih počeo je raditi dokumentarne filmove za BBC. Njegovi dokumentarci, među kojima su Od Moskve do Pietushkog: Putovanje s Benedictom Yerofeyevim (1990), Dostojevski na putu (1991), Srpska epika (1992), Na odmoru sa Zhirinovskim (1995), osvojili su brojne međunarodne nagrade, uključujući Emmy i Prix Italia.

Godine 1998. okrenuo se fikciji niskobudžetnim TV filmom “Kradljivci auta”, nakon kojeg su uslijedili igrani filmovi “Posljednje utočište” (2000) i “Moje ljeto ljubavi” (2004), za koje je potpisao scenarij i režiju. Oba filma osvojila su nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) i mnoge druga priznanja na festivalima širom svijeta. Nakon filma “Žena iz petog okruga” (2011), uslijedio je izvanredan uspjeh s filmom “Ida”, koji je pored Oscara za film izvan engleskog govornog područja osvojio i pet Europskih filmskih nagrada, nagrade Bafta, Goya i brojna druga priznanja. U Poljsku se vratio 2013., dok je završavao film “Ida”. Živi u Varšavi i predaje filmsku režiju i scenarij na školi filmske režije Wajda School.

Inarritu je meksički filmski producent, režiser, scenarist i kompozitor. Prvi meksički režiser koji je dobio nominaciju za Oscara za najbolju režiju i nagradu Američkog udruženja režisera za najbolju režiju – “igrani film” za svoj film “Babel” iz 2007.

Inarittu je 2015. osvojio Oscara za najbolju režiju, najbolji originalni scenarij i najbolji film za “Birdmana”. Na 88. dodjeli “Oscara” osvojio je nagradu Oscara za najbolju režiju za njegov šesti film “Povratnik”. On je treći režiser koji je osvojio dva uzastopna Oscara nakon Johna Forda i Josepha L. Mankiewicza.

Za početak jubilarnog 25. SFF-a odavno je sve spremno. U ljetnom kinu “Metalac“, gdje će se prikazivati filmovi iz programa Open Air, postavljeno je oko 3.000 stolica.

I ispred Narodnog pozorišta postavljen je novi crveni tepih, koji će od ove godine biti ukrašen motivima sa bosanskih ćilima.

“Crveni tepih, postavljen u čast jubileju, filmskim autorima, umjetnicima i publici, inspirisan je ćilimom iz Sarajeva iz 1930. godine, koji se nalazi u zbirci Zemaljskog muzeja BiH, i spoj je tradicije i savremenog“, kazali su iz SFF-a.

Ove godine, s obzirom da je u pitanju jubilarno izdanje festivala, povećano je zanimanje publike za sve filmske programe. Ukupno će biti prikazano rekordnih 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma.

Sarajevo Film Festival trajaće od 16. do 23. augusta, a ove godine biće održan pod pokroviteljstvo UNESCO-a.

Izvor: Agencije