Video: Naselje staro 9.000 godina otkriveno kod Jerusalema

Riječ je o najvećem dosad otkrivenom naselju iz mlađega kamenog doba u Izraelu i Levantu
Riječ je o najvećem dosad otkrivenom naselju iz mlađega kamenog doba u Izraelu i Levantu


[Israel Antiquities Authority via Storyful]

Izraelski arheolozi su nedavno, prije početka izgradnje autoputa otkrili veliko 9.000 godina staro neolitičko naselje pet kilometara od Jerusalema, pišu izraelski mediji pozivajući se na saopštenje državne Uprave za starine.  

Riječ je o najvećem dosad otkrivenom naselju iz mlađega kamenog doba u Izraelu i Levantu gdje je, po procjeni arheologa živjelo između 2.000 i 3.000 stanovnika, što je poput današnjega većeg grada i tada se moglo smatrati metropolom. 

“Prvi smo put u Izraelu otkrili tako veliko naselje iz razdoblja neolitika”, rekli su voditelji istraživanja Hamoudi Khalaily i Jacob Vardi.

Naselje staro 9.000 godina

Ostatke naselja starog 9.000 godina otkrili smo samo nekoliko desetaka centimetara ispod površine zemlje blizu grada Motze i smatramo ih prekretnicom u istraživanju prahistorijskih naselja zbog veličine i dobro očuvanih artefakata, rekao je Vardi. 

“Ovo će arheološko nalazište iz temelja izmijeniti ono što smo dosad znali o razdoblju neolitika”, rekao je Vardi, pojasnivši da se dosad vjerovalo kako područje Judeje nije bilo naseljeno te da su takva nalazišta postojala samo s druge strane rijeke Jordan. Pritom je mislio na dio Zapadne obale, koristeći biblijski naziv. 

Prahistorijska Motza bi se po tadašnjem broju stanovnika mogla uporediti s današnjim Jerusalemom ili Tel Avivom.

Ljudi koji su tu živjeli održavali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anatolije jer od tamo potječu predmeti od vulkanskog stakla (opsidijana) otkriveni na nalazištu. 

Ostavi velikih zgrada

Stanovništvo se bavilo lovom, stočarstvom, posebno uzgojem ovaca i poljoprivredom. Uz prahistorijsko oruđe tu su pronađene hiljade vrhova strijela, sjekire, noževi, nakit, figure i male kamene narukvice koje su vjerojatno nosila djeca, ali i veliko skladište mahunarki čije je sjeme očuvano bez obzira na starost nalazišta.

“Hiljadama godina prije izgradnje piramida u neolitičkom je razdoblju više stanovnika živjelo u stalnim naseljima. Manje su se selili i više bavili poljoprivredom”, pojasnio je Vardi. 

Arheolozi su pronašli i ostatke velikih zgrada s prostorima za stanovanje, javnim dvoranama i mjestima za molitvu te uske prahistorijske uličice što ukazuje na to da je planiranje izgradnje bilo na visokom nivou.

Otkriveno je i nekoliko grobnica te u njima predmeti od kamena. Pronađen je i grob, kako se vjeruje, dvojice ratnika, jer su pokopani s bodežima i kopljima, a ispred groba su otkopane kosti magarca. “Pretpostavljali su da će im magarac poslužiti na drugom svijetu”, objasnio je Vardi. 

Arheolozi po završetku istraživanja na arheološkom nalazištu namjeravaju nastaviti s radom u laboratoriji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO