Brad Pitt, De Niro i Daneuve na crvenom tepihu 76. Mostre

Direktor Mostre Alberto Barbera (desno) rekao je da više ostvarenja pokušava temeljito i realistično rekonstruirati prošle događaje (Reuters)
Direktor Mostre Alberto Barbera (desno) rekao je da više ostvarenja pokušava temeljito i realistično rekonstruirati prošle događaje (Reuters)

Robert De Niro, Brad Pitt, Kristen Stewart, Scarlett Johansson, Catherine Daneuve i mnoge druge filmske zvijezde očekuju se na venecijanskoj Mostri, filmskom festivalu na kojemu će se ove godine prikazivati filmovi koji govore o položaju žene.

Dobar broj među 21 dugometražnim filmom koji se natječu za Zlatnog lava na ovogodišnjoj 76. Mostri bavi se tom temom i “otkriva novi senzibilitet, čak i kad su ih snimili muškarci, što dokazuje da su polemike obilježile našu kulturu zadnjih godina”, rekao je u četvrtak direktor Mostre Alberto Barbera.

“Druga važna činjenica je da više ostvarenja pokušava temeljito i realistično rekonstruirati prošle događaje, što nam omogućuje da na današnje probleme gledamo iz drugog kuta”, dodao je predstavljajući u Rimu službeni izbor filmova.

Ova 76. Mostra otvara se 28. kolovoza filmom “Istina” (“The Truth”) Japanca Kore-ede Hirokazua u kojemu nastupaju dvije francuske filmske dive Catherine Daneuve i Juliette Binoche.

Kao i svake godine, američke zvijezde i velike hollywoodske produkcije bit će nezaobilazan dio festivala prije utrke za Oscare.

Soderbergh o aferi Panama papers, Polanski o aferi Dreyfus

Brad Pitt će doći na crveni tepih s “Ad Astrom” sunarodnjaka Jamesa Grayja, znanstveno-fantastičnim filmom u produkciji 20th Century Foxa u kojemu glumi astronauta koji se upušta u pustolovinu na granici Sunčeva sustava u potrazi za nestalim ocem.

Robert de Niro glumi jednu od glavnih uloga u “Jokeru” Todda Phillipsa, filmu koji se bavi pitanjem odakle dolazi glasoviti Batmanov neprijatelj, klaun kojeg tumači Juaquin Phoenix.

Steven Soderbergh dopunjuje trio američkih redatelja a dolazi s filmom “The Laundromat”, trilerom koji govori o aferi Panama Papers i u kojemu nastupaju Antonio Banderas, Gary Oldman i Meryl Streep.

Saudijska redateljica Haiifaa Al-Mansour vraća se u Veneciju, gdje je 2012. predstavila “Wadjdu”, s “Idealnom kandidatkinjom”, pričom o ženi koja se odluči kandidirati na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji.

Francusko-poljski redatelj Roman Polanski natjecat će se za Zlatnog lava svojim filmom “Optužujem”, povijesnom dramom nadahnutom aferom Dreyfus, u kojoj Jean Dujardin glumi potpukovnika Georgesa Picquarta koji rehabilitira nepravedno optuženog časnika.

Ovogodišnji Venecijanski filmski festival završava se 7. rujna dodjelom Zlatnog lava.

Izvor: Agencije


Povezane

Direktor Venecijanskog filmskog festivala kaže da je Julie Andrews ikona koju voli nekoliko generacija ljubitelja filma, koja se nije ograničila na ‘sigurne’ likove.

08 Mar 2019
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO