Preminuo novinar Mirza Sadiković

 Mirza Sadiković preminuo je u Bihaću, nakon teške bolesti, u 64. godini života

Dugogodišnji novinar Mirza Sadiković preminuo je u Bihaću, nakon teške bolesti, u 64. godini života.

Rođen je u Cazinu, gdje je i odrastao, a potom se školovao u Bosanskoj Krupi, Bihaću i Sarajevu.

Aktivno je sudjelovao u radu omladinskih i društvenih organizacija, bavio se sportom, a od 1984. godine postaje profesionalni novinar.

U listu Oslobođenje bio je dopisnik iz bihaćke regije, a od 1987. godine, kada prelazi na Radio-televiziju Sarajevo, pa sve do 2015. godine, prolazi sve faze te medijske kuće (RTV Sarajevo, RTV Bosne i Hercegovine, Federalna televizija i BHT1).

U novinarskom vijeku sarađivao je s brojnim medijima u Bosni i Hercegovini i regiji, izvještavajući i bilježeći događanja na području Bosanske krajine.

Posljednjih godina bio je suradnik Al Jazeere Balkans.

Doprinos odbrani Bosne i Hercegovine

Poseban doprinos dao je u obrani Bosne i Hercegovine, uključivši se od prvog dana u jedinice Teritorijalne odbrane, zatim 503. brigade, Unsko-sanske operativne grupe i Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, u kojem je ostao sve do kraja rata, podsjeća RTV Bihać.

Poseban doprinos dao je uspostavi Informativne službe Petog korpusa, osposobljavanju RTV sistema u bihaćkom kraju i probijanju medijske blokade u kojoj se nalazio zapad Bosne i Hercegovine.

Osim za RTV Bosne i Hercegovine, priloge je slao i Hrvatskoj radioteleviziji, listovima Oslobođenje i Ljiljan te brojnim drugim medijima.

Od 1994. do 1996. godine bio je na dužnosti direktora RTV Bihać, a onda se vraća na RTV Bosne i Hercegovine.

Aktivno se bavio i publicističkim i književnim radom, objavio je roman Tomašica – vjetar tišine te više dokumentarističkih reportaža, priča, dokumentarnih filmova.

Brojne nagrade i priznanja

Dobitnik je, među ostalim, novinarskog priznanja Nagrada “Srđan Aleksić”, za kontinuirano izvještavanje o ljudskim pravima i razvoj društveno odgovornog novinarstva i doprinos izgradnji Bosne i Hercegovine, zatim promociji ljudskih prava, empatiji i senzibiliziranju javnosti za istinske civilizacijske vrijednosti.

Ove mu je godine dodijeljeno i najveće priznanje Grada Bihaća – “Povelja 26. februar”.

“Njegov novinarski rad, posebno reporterski, kojem je ostao vjeran gotovo cijeli radni vijek, bio je dragocjen – ti prilozi o običnim ljudima, Krajišnicima, o aktivnostima u selima, gradovima, razgovori s poljoprivrednim proizvođačima, zanatlijama, ankete na ulicama, izvještaji sa događaja, manifestacija – iz tog štiva duh Bihaća, duh Krajine, ali i svakog grada i dijela Unsko-sanskog kantona mogao se osjetiti. Naročito o povratnicima, zatim o stradalnicima, ekshumacijama masovnih grobnica, pomirenju, kako na širem prostoru, tako i posebno u Cazinskoj krajini i Velikoj Kladuši. Najveća novinarska vrijednost mu je upravo to pisanje o svima, ljudima ovoga kraja, o obnovi, povratku, vraćanju povjerenja”, naveo je RTV Bihać u oproštaju od kolege i bivšeg direktora.

Komemorativna sjednica bit će održana u subotu u 11:00 sati u Kulturnom centru u Bihaću, a dženaza će biti klanjana i ukop obavljen na mezarju Humci iza ikindije namaza.

Izvor: Agencije