U Beogradu preminuo glumac Mihajlo Janketić

Mihajlo Janketić ostavio je ogroman trag i na filmu, televiziji i radiju (Wikipedia)

U Beogradu je danas u 80. godini preminuo jedan od najvećih srpskih i jugoslavenskih glumaca Mihailo Miša Janketić, saopštila je njegova matična kuća, beogradsko Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP).

„U raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja – Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade ‘Pavle Vujisić’ a životno delo“, kaže se u saopštenju JDP-a, koje prenosi Tanjug.

Prvu ulogu na sceni JDP-a odigrao je u predstavi „Ričard III“ 1961., a sljedeće godine postao je član tog pozorišta, u kojem je ostao do 1998. godine i u kojem je ostvario preko 60 uloga. 

Bavio se i pedagoškim radom

Posljednju premijeru Miša Janketić imao je na 70. godišnjicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta kao Krnec u predstavi „Kralj Betajnove“ (2018.).

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu, a gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je nakon tri godine, 1958., postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju.

Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Mihailo Janketić bavio se pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Izvor: Agencije