Breaking Free: Izložba inspirirana pričama djece rođene zbog rata

Otvorenje izložbe i okrugli sto zakazani su za 8. april, a sama izložba trajat će do 14. aprila (Ustupljeno Al Jazeeri)

Bosanskohercegovačko udruženje Zaboravljena djeca rata, u saradnji s fotografom iz Beča Sakherom Almonemom, organizira izložbu i okrugli sto pod nazivom “Breaking free” u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Iz udruženja navode kako je ovaj muzej ponovo pokazao solidarnost i ljudski pristup prema važnim temama.

Otvorenje izložbe i okrugli stol zakazani su za 8. april u 18:00 sat, a sama izložba trajat će do 14. aprila, svakim danom od 10:00 do 19:00 sati.

Izložba “Breaking Free” inspirirana je pričama djece rođene zbog rata i njihovih majki, borbama koje vode u tišini, nevidljivi u društvu ispunjenom stigmom i diskriminacijom, navode iz organizacije Zaboravljena djeca rata.

“Izložba prije svega šalje ideju solidarnosti, empatije, slobode, jednakosti i izbora”, dodaju.

Nevidljive kategorije

Prisutni će tokom okruglog stola imati priliku razgovarati s preživjelim majkama i djecom rođenom zbog rata, odnosno djecom koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja i djecom čiji su biološki očevi pripadnici stranih humanitarnih jedinica koji su boravili u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

“Glavna tema okruglog stola suočavanje društva s iskustvima potpuno nevidljivih kategorija u bh. društvu, kao i ukazivanje na posljedice pravnog nepostojanja unutar sistema u Bosni i hercegovini”, navode iz Udruženja.

“Djeca rođena zbog rata kroz svoju borbu šalju poruku da žene preživjele silovanje tokom ratne agresije nisu krive za ono što im se desilo i da njihova trauma mora doživjeti društvenu  i zakonsku prihvaćenost.”

Sakher Almonem je sirijsko-francuski umjetnik, rođen 1986. godine.

Nakon 12 godina profesionalne plesne karijere u Siriji, Francuskoj i Austriji, službeno je pokrenuo scensku fotografiju.

Izvor: Al Jazeera