‘Neoprošteno’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Može li se ratni zločinac pomiriti s prošlošću? Kako se vratiti normalnom životu nakon što ste osuđeni za djelo koje je na popisu najgorih – zločin protiv čovječnosti? Esad Landžo je godinama bezuspješno tražio odgovore na ova pitanja. Odlučio je pokušati još jednom. U jesen 2015. godine, gotovo 25 godina nakon početka rata, Esad se vraća kući i na mjesto svog zločina u Bosni. Shvata da mu je to putovanje posljednja prilika da se oslobodi svojih demona i pronađe mir.  Mora tražiti oprost od onih koje je izdao i najviše povrijedio, ali i od sebe samoga. Bez oprosta se nikad neće moći vratiti normalnom životu. Za razliku od mnogih drugih ratnih zločinaca, Esad priznaje da nikad nije bio prisiljen počiniti te zločine, a opet ih je izvršio. Svjestan je da se mora suočiti s boli preživjelih i nada se da će im uspjeti pomoći da nastave sa životom. U filmu upoznajemo Esadovu porodicu, žrtve i njihovu rodbinu.

Lars Petersen Feldballe, režiser filma 'Neoprošteno'

Producent i nagrađivani reditelj Lars Feldballe u posljednjih 20 godina režirao je veliki broj dokumentarnih filmova za emitovanje u udarnim terminima na TV kanalima DR TV ili TV2/Denmark, kao i međunarodnim TV stanicama.

Nagradu Evropskog parlamenta za novinarstvo u kategoriji televizijskog programa dobio je 2008. za dokumentarni film THE BATTLE ON CHEMICALS (2008), dok je 2013. osvojio EOP nagradu za dokumentarac My happy life as a vegetable.

Neki od filmova koje je producirao:

BLOODY DIAMONDS (2002) – sniman u Južnoj Africi, Namibiji, Engleskoj, Holandiji i Danskoj s fokusom na krvave dijamante, prateći njihov put od građanskih ratova u Africi do draguljarnica u Antwerpenu i Copenhagenu. Rađeno za TV2/Denmark, IBIS, VRT/Belgium, MULTICANAL/Spain, CITY ART (arapska TV kuća) i njemačku TV stanicu ARD.

CROSSING THE LINE (2006) – snažnim primjerima, snimcima današnjice i intervjuima, ovaj film daje globalnu sliku aktuelne i veoma važne dileme – granice između ljudskih prava i sigurnosti. Film je sniman u Finskoj, SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Rađen je za Danish Film Institute i DR TV, a prodat je velikom broju TV stanica širom svijeta.

THE BATTLE ON CHEMICALS (2008) – priča je o lobiranju, analizi usvajanja zakona o hemikalijama u Evropskoj uniji i prati posljednja četiri mjeseca veoma dugog procesa ka njegovom vrhuncu. Rađen je za TV2/Denmark i Danish Film Institute. Ovim filmom je Lars Feldballe Petersen dobio nagradu za novinarstvo Evropskog parlamenta 2008. godine.

MY HAPPY LIFE AS A VEGETABLE (2011) – neobičan je i „otkačen“ film ceste o bivšem cvjećaru Birgeru Bergmannu. Uprkos činjenici da je paralizovan od glave do pete, on tvrdi kako je sretniji danas nakon što je obolio od neizlječive bolesti amiotrofične lateralne skleroze (ALS) nego ranije. Rađen za DR TV, NRK I SVT.

THE FORGOTTEN DANES, 2015 – 58,30 minuta. Dokumentarni film o danskoj manjini u Njemačkoj i njenoj borbi da preživi u sve globalizovanijem svijetu. Rađen za DR TV

Izvor: Al Jazeera